Hamburg – Architectonische hoogtepunten

Hamburg, de tweede grootste stad van Duitsland, heeft veel te bieden. Het maakt niet uit wanneer je de stad bezoekt, je zult je er nooit vervelen. Of je nu houdt van cultuur, bezienswaardigheden, winkelen of uitgaan: alles is mogelijk in Hamburg. Naast deze activiteiten kun je ook van de mooie en interessante architectuur genieten. Moderne architectuur is overal te vinden. Hieronder vindt je een paar hoogtepunten.Speicherstadt
Speicherstadt is een wijk ten zuiden van het centrum van Hamburg. Het is beroemd vanwege zijn typische bakstenen pakhuizen die in het laatste kwart van de 19e eeuw zijn gebouwd. In deze pakhuizen werden en worden alle mogelijke goederen, hoofdzakelijk Perzische tapijten, opgeslagen. Tegenwoordig is het een combinatie van kantoren, opslagruimtes, musea en café´s. De pakhuizen zijn vrij uniform ontworpen, maar met een oog voor details. In het metselwerk zijn patronen verwerkt, vaak met verschillende gekleurde en geglazuurde bakstenen. Naast het gevarieerde metselwerk zijn de muren gedecoreerd met ornamenten, kleine sculpturen en elegante details. Van een afstand zijn de details nauwelijks te herkennen, maar wanneer je dichterbij komt, ontdek je een enorme architectonische variëteit in deze gebouwen.

Hafencity
Hafencity is een nieuwe wijk direct naast de Speicherstadt. Hafencity is slechts een paar jaar oud en er wordt nog steeds gebouwd. Het gebied is een combinatie van apartementen, kantoren en winkels. Het water van de Elbe stroomt langs de kades en mensen kunnen langs het water wandelen en de architectuur genieten. Ieder gebouw is in een andere en moderne stijl ontworpen en de gebouwen tonen een grote verscheidenheid aan 21e eeuwse stedelijke architectuur. Hafencity is ook de plek waar de Elbphilharmonie, de nieuwe en zeer controversiële philharmonie van Hamburg, wordt gebouwd. De concertzaal wordt gebouwd op de fundamenten van een voormalig pakhuis en het toekomstige dak ziet er uit als golven op zee. Het project is zo controversieel, omdat de bouwkosten explosief zijn gestegen en de oplevering is verschoven van 2010 naar 2012.

Chilehaus
Het Chilehaus is een kantoorgebouw in het centrum van Hamburg dat gebouwd is de jaren 1920. De bakstenen façades met de streng geordende witte vensters zijn karakteristiek voor het Chilehaus. De vorm van het gebouw ziet eruit als de boeg van een schip met aan één zijde van het gebouw een zeer scherpe hoek. Het gebouw is vrij massief en tegelijkertijd ziet het er zeer licht en elegant uit.


Dockland gebouw
Het Dockland gebouw is
Is direct aan de Elbe gesitueerd ten westen van het stadcentrum van Hamburg en heeft de vorm van de boeg van een schip. De glazen façades geven het gebouw een zeer open structuur en de mensen die er werken een fantastisch uitzicht over de Hamburgse haven.


[English]

You might also like: