Het nadeel van twee nationaliteiten hebben

We kennen het allemaal wel: wanneer we met iemand praten van een andere nationaliteit, gaat het al snel over stereotypes van jouw geboorteland. Het wordt pas echt een feest wanneer je twee nationaliteiten hebt! Dan krijg je een dubbele portie typische uitspraken en/of vragen naar je hoofd geslingerd, die je voor de zoveelste keer mag aanhoren. Je weet ook helemaal niet wat je daarop moet zeggen. Gewoon knikken en vriendelijk blijven lachen. Zo dus:

Met behulp van een steekproef ben ik erachter gekomen hoe de gemiddelde Italiaan over de Nederlander denkt en vice versa. Laten we hier verder op ingaan door er en paar voorbeelden bij te halen.

Een gesprek met een Italiaan gaat dan ongeveer zo:

“Dus je komt uit Holland?”

Uh ja, maar het land heet officieel Koninkrijk der Nederlanden, Holland is een provincie. En nog specifieker: er is een Zuid-Holland en een Noord-Holland.

“Dan heb je zeker een fiets? Al die Hollanders (*) fietsen!”

*De aardrijkskundeles bij de eerste vraag wordt al vaak bij de tweede vraag grandioos genegeerd. Hulpeloos knik je maar ja.

“Dan rook je zeker altijd wiet?”

Gevolgd door een anekdote over het wilde weekendje Amsterdam een aantal jaar geleden, die bestond uit de hele dag in coffeeshops vertoeven. Top man! En nee, normale Nederlanders zitten niet 24/7 in een coffeeshop.

De andere kant uit, wordt het nog mooier! De gemiddelde Nederlander begint in 90% van de gevallen met de zin: Pasta pesto di mamma of Ciao Bella met een accent à la Mario en denken het Italiaanse accent na te doen, en ook nog eens werkelijk Italiaans te spreken. Hier een leuk feit: Mario en Luigi mogen dan wel een Italiaans uiterlijk hebben, Mario Bros is een Japans product. En ik vrees dat Japanners zich hebben vergist in het Italiaanse accent.

Een klassieker:

“Kun je me nog meer Italiaanse scheldwoorden leren? Ik ken al ‘…’ en ‘…’ (het liefst uitgesproken met een Mario accent plus Italiaans handgebaar), maar ik zou graag mijn Italiaanse vocabulaire iets bij willen schaven.”

Top!

Of deze gouwe ouwe:

“Dan is je familie zeker van de maffia?”

*Denkt: Pas maar op, anders kun je een paardenkop in je bed verwachten… Gnagnagna*

Of deze kers op de taart:

“Eet je dan ook iedere dag pasta en pizza?”

Dus, laten we volgende keer gewoon een normaal gesprek beginnen, OK?

banner_nl [English]

You might also like: