Heupen Liegen Niet

Dansen met een danspartner heeft iets heel bijzonders. Als het danspaar goed op elkaar is afgestemd, dan kunnen ze zonder een woord te zeggen vloeiend met elkaar dansen. We zijn het zo gewend om te luisteren naar de woorden die we gebruiken, dat we wel eens vergeten hoe belangrijk lichaamstaal in onze dagelijkse communicatie is.

Als je goed oplet, kun je overal waar mensen met elkaar in contact zijn lichaamstaal zien spreken. Woorden krijgen hun betekenis pas in de context van de situatie. Neem bijvoorbeeld de zin: “Ik hou van je”.  Het hangt ervan af of je hem lieflijk, sarcastisch, verdrietig, boos of verlegen uitspreekt. Elke keer krijgen die vier simpele woorden een heel andere betekenis. Heb je wel eens het gevoel gehad dat iemand niet de waarheid sprak? Dat kwam dan vooral doordat de lichaamstaal niet strookte met de inhoud van de zinnen. Hoe meer je je hiervan bewust wordt, hoe meer je het overal om je heen gaat zien. Wie weet haal je straks als een echte Sherlock Holmes uit de kleinste details informatie waar je anders nooit achter was gekomen.

Je kunt de lichaamstaal van een ander niet alleenNL_Bodylanguage_NLintext ontcijferen door ernaar te kijken, maar ook door te ervaren wat er in je eigen lichaam gebeurt. Alles wat jij voelt in contact met een ander is een reflectie van wat die persoon met jou doet. Het zegt iets over wat er in de ander omgaat. Luisteren naar je eigen lichaam kan veel zeggen over wat een ander beleeft.

Op deze manier kunnen danspartners goed naar elkaar luisteren. Degene die leidt voelt letterlijk wat er in degene die volgt omgaat en andersom. Het enige wat ze hiervoor hoeven te doen is zich open te stellen en sensitief te zijn. Laten we dit in ons dagelijks leven ook eens uitproberen. Wat zou datgene wat in je omgaat kunnen zeggen over de ander?

Dea Boom is als studentenpsycholoog verbonden aan Praktijk Hoek Melkweg. Daarnaast werkt zij als online-psycholoog in haar eigen praktijk.

[English]

You might also like:

1 thought on “Heupen Liegen Niet”

Comments are closed.