Kunstmusea in Hamburg

In de herfst worden de dagen korter, de wind blaast je weg, de regen geeft je onverwachte douches, met andere woorden: het is tijd voor binnenactiviteiten! Wat te denken van een museumbezoek? In Hamburg zijn vele mooie musea die verschillende vormen van kunst uit alle eeuwen tonen. Hieronder zijn er een paar genoemd. Ze zijn absoluut een bezoek waard!

Kunsthalle
De Kunsthalle is het grootste museum in Hamburg en bevindt zich direct naast het centraal station. Het museum is ondergebracht in twee verschillende met elkaar verbonden gebouwen, een klassiek gebouw en een modern gebouw. De enorme collectie van het museum bevat oude meesters uit de veertiende tot en met de achttiende eeuw, kunst uit de negentiende eeuw, moderne kunst en hedendaagse kunst. De collectie oude meesters concentreert zich zowel op kunst uit Noord-Duitsland als ook op zeventiende eeuwse Nederlandse schilderkunst. De collectie met negentiende eeuwse kunst heeft vele werken van Duitse kunstenaars. Deze collectie bevat ook het meest beroemde schilderij uit de Duitse romantiek, Wandelaar boven het nevelmeer, van de Duitse kunstenaar Caspar David Friedrich. De moderne kunstcollectie toont vele bekende werken uit de eerste helft van de twintigste eeuw, ondermeer van Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Wassily Kandinsky, Franz Marc en Paul Klee. De collectie hedendaagse kunst is ondergebracht in het moderne gebouw en de opstelling van de werken wordt van tijd tot tijd veranderd.

Deichtorhallen
De Deichtorhallen zijn twee tentoonstellingshallen, één voor hedendaagse kunst en één voor fotografie. De grote gebouwen zijn voormalige markthallen, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw, en de architectuur van het museum is minstens zo indrukwekkend als de kunstwerken die in het museum worden getoond. Het museum voor moderne en hedendaagse kunst is opgericht in 1989 en heeft door de jaren heen vele tentoonstellingen georganiseerd. Het museum voor fotografie is in 2005 geopend en toont tentoonstellingen over alle aspecten van de fotografie, van hedendaagse fotografen tot de eerste fotografische experimenten uit de 19e eeuw.

Museum für Kunst und Gewerbe
Het Museum für Kunst und Gewerbe bevindt zich in een groot gebouw ten zuiden van het centraal station in Hamburg. Het museum was opgericht in 1874 en was geïnspireerd op het Victoria and Albert Museum in Londen. Het Hamburger museum heeft vele collecties met alle soorten toegepaste kunst, zoals meubels, muziekinstrumenten, keramiek, textiel en grafische kunst zoals posters. De verzamelingen zijn niet alleen gepresenteerd in vitrines, maar ook in interieurs waar de museumbezoekers doorheen kunnen lopen, zodat je de kunstwerken in hun originele omgeving kunt zien. Naast het tonen van de collecties organiseert het museum ook tentoonstellingen over vele verschillende onderwerpen die gerelateerd zijn aan toegepaste kunst en hedendaags design.

Bucerius Kunst Forum
Het Bucerius Kunst Forum is opgericht in 2002 en bevindt zich direct naast het Hamburger stadhuis. Het museum toont drie of vier verschillende tentoonstellingen per jaar, variërend van antieke tot hedendaagse kunst. Het museum heeft zelf geen collectie. De tentoonstellingen tonen kunstwerken gerelateerd aan een bepaald thema, een kunststroming of een kunstenaar. De huidige tentoonstelling gaat over de schilderijen en de tekeningen van de kunstenaar Marc Chagall. In de afgelopen jaren toonde het museum ondermeer werken van Henri Matisse, Edward Hopper, Auguste Rodin en Peter Paul Rubens. Bij elke tentoonstelling biedt het museum lezingen, rondleidingen door het museum en andere activiteiten aan. Daarnaast heeft het museum ook een uitgebreid educatief programma voor kinderen en jongeren.

[English]

You might also like: