Mei maakt blij!

NL Cover EnMei komt eraan en het is mijn favoriete maand, het weer is echt geweldig.. hoewel je in Nederland eigenlijk nooit weet wat je precies kunt verwachten. Maar alsnog zijn de kansen redelijk aanwezig dat het weer zacht en aangenaam is en het heeft een perfect balans tussen regendagen (gem. 6cm) voor de agrarische sector en zondagen (gem 7u per dag) voor een heerlijke barbecue. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 15 ºC met een aantal uitschieters natuurlijk: 32 ºC in 1998 en -3 ºC in 1976. Mei wordt ook wel bloeimaand genoemd. Het aangename weer heeft ook nog helende krachten, het zorgt dat mensen die licht depressief zijn zich beter voelen. Kan je nagaan wat het met gewone mensen doet!

Leuk weetje: Er is geen andere maand in het jaar (ook niet in een schrikkeljaar) dat op dezelfde dag begint als mei, ooit. Ik heb het gecheckt.. het gebeurt nooit.

In het nederlands zijn er een aantal spreekwoorden over de maand mei. In het Engels is er eigenlijk maar een ‘April showers bring May flowers’ en dit zegt eigenlijk meer over de maand april dan over mei. In het Nederlands zijn er dus een paar, de ene is wat bekender dan de ander, maar ze gaan allemaal over mei.

• In mei leggen alle vogels in ei.
• Onweer in mei maakt de boeren blij.
• Een koude mei, een gouden mei.
• Als het regent in mei, is april voorbij.
• In mei nat, een droge juni volgt haar pad.

Ook hebben we in mei een paar feestdagen:
4 Mei: Dodenherdenking
5 Mei: Bevrijdingsdag
2e zondag van Mei: Moederdag

[English]

You might also like: