Nederlands leren? Liedjes proberen!

We weten allemaal dat je een taal het beste leert door ze te gebruiken. Maar wat als je met niemand Nederlands kan spreken? Dan kan je nog altijd luisteren. Deze tien Nederlandstalige nummers helpen je op weg.

Het is een nacht – Guus Meeuwis

Dit is een lied over een nacht zoals je ze alleen in films zit. Als je indruk wil maken op je Nederlandstalige vrienden, moet je de tekst vanbuiten leren. Ik ken geen enkele Nederlander die dit nummer niet kan meezingen.

Jimmy – Boudewijn de Groot

Een lijstje Nederlandse muziek zonder een lied over fietsen? Kan niet!

Banger hart – Rob de Nijs

Rob is dan misschien bang, het is wel een vrolijk nummer.

Iedereen is van de wereld – The Scene

Het nummer met de mooiste boodschap. Allemaal meezingen nu: iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereeeeeeeeeeeeen!

Parijs – Kenny B

En omdat niet alle goede Nederlandstalige muziek al wat ouder is, moet er ook een hedendaags nummer in de lijst. Het Surinaamse accent van Kenny B is misschien wat moeilijker om volgen als je Nederland leert, maar hij vraagt je wel letterlijk om Nederlands met hem te spreken. Een must in deze lijst, dus.

De volgende vijf nummers zijn van Vlaamse artiesten. Hoewel de officiele taal van Vlaanderen ook Nederlands is, klinkt het toch wat anders. Muziek is een goede manier om de verschillen in het Nederlands te leren kennen.

Daar gaat ze – Clouseau

Clouseau is de populaairste Vlaamse band. Ze bestaan al even, dat kan je aan de video goed zien, maar ze verkopen Vlaanderens grootste concert zaal nog steeds zo uit.

Chaos – Bazart

Bazart is de relevatie van de zomer. Ze moeten hun eerste album nog uitbrengen, maar niemand zou zich verbazen als ze heel groot worden.

Dag vreemde man – Ann Christy

Een oud liedje over een nog ouder onderwerp: bedrogen worden. Je zal misschien ook merken dat dit nummer meer als de Nederlandse nummers klinkt. Vroeger werd er op TV en radio meer Standaardnederlands gebruikt. De laatste twintig jaar lijtk er meer ruimte te zijn voor (varianten van) het Vlaams.

Mia – Gorki

Alleen Elvis blijft bestaan, en dit nummer natuurlijk.

Lepeltjesgewijs – Bart Peeters

Een licht absurd nummer over lepeltje-lepeltje liggen, waarom ook niet.

Ik had dit lijstje gemakkelijk twee keer zo lang kunnen maken. Er zijn uiteraard nog veel meer Nederlandse en Vlaamse artiesten die goede muziek maken. Welk genre muziek je ook verkiest, je kan vast iets Nederlandstalig vinden. Veel plezier!

banner_nl_new [English]

You might also like: