Nederlands moeilijk?? Nee joh!

keep-calm-and-learn-dutch-8Als je Engels spreekt is het makkelijk om Nederlands te leren. Maar als je al Nederlands spreekt dan weet jij natuurlijk dat Nederlands heel makkelijk is. Engels en Nederlands zijn als zusjes, ze hebben dezelfde genen, alleen een ander uiterlijk. Het zijn beide Germaanse talen en als je goed kijkt zie je dat het toch het meest vergelijkbaar is met Engels, hoewel veel mensen eigenlijk denken dat Duits de meest vergelijkbare taal is. Waarom zou het dan ook zijn dat 87% van de Nederlanders Engels spreekt, ten opzichte van de 70% dat Duits spreekt?

Ook grammatica heeft een aantal overeenkomsten, zo is zijn de werkwoordsvormen van de regelmatige werkwoordsvormen heel vergelijkbaar; Ik eet, ik at, ik heb gegeten – I eat, I ate, I have eaten.

Waar mensen de meeste moeite mee hebben, de uitspraak, is lastig.. dat geef ik toe. Het is moeilijk om de ‘G’ onder de knie te krijgen, simpelweg omdat veel mensen niet de kracht in hun strot hebben om dit geluid te maken. Maar dit is geen probleem, Nederlanders vinden het helemaal niet erg als je een foutje maakt, ze vinden het al super dat je het probeert. En het grootste deel van de tijd zullen ze je ook gewoon verstaan. Wat Nederlands ook zo makkelijk maakt is dat de spelling vaak ook de manier is waarop het wordt uitgesproken.

Wanneer het op grammatica aankomt is het toch wel heel makkelijk als je Duits kent. De 70% van de bevolking dat Duits spreekt is dan ook geen verrassend getal, de twee zijn nog steeds enorm vergelijkbaar. Het voordeel hier is dat de Nederlandse grammatica vaak makkelijker wordt beschouwd dan Duits. Dus, Nederlands is lang niet zo moelijk als mensen beweren.

[English]

You might also like: