Nederlandse films met Oscars

De Nederlandse filmindustrie is niet zo groot als Hollywood, maar door de jaren heen hebben Nederlandse films meerdere Oscars gewonnen, naast vele andere prijzen op internationale filmfestivals.

De Aanslag
De Aanslag (Engelse titel: The Assault) is geregisseerd door Fons Rademakers en is gebaseerd op het beroemde boek De Aanslag van auteur Harry Mulisch. De film toont het leven van de Nederlandse jongen Anton Steenwijk, wiens leven compleet veranderd na een aanslag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze aanslag beïnvloedt zijn leven en de levens van een aantal andere personages zeer sterk. In 1986 werd de film met een Oscar bekroond in de categorie Beste buitenlandse film.

Mocht de onderstaande video niet werken, klik dan hier.


Antonia
De film Antonia (Engelse titel: Antonia´s Line) van regisseuse Marleen Gorris vertelt het verhaal van een onafhankelijke vrouw die in een klein Nederlands dorp leeft. De film toont haar leven over een periode van veertig jaar, beginnend vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal concentreert zich op de levens van vier generaties vrouwen met Antonia als middelpunt. In 1995 won de film een Oscar voor beste buitenlandse film. Je kunt de internationale trailer hier bekijken.

Karakter
Karakter (Engelse titel: Character) van de Nederlandse regisseur Mike van Diem is een film die eveneens op een roman is gebaseerd. De roman Karakter van de Nederlandse auteur Ferdinand Bordewijk vertelt het verhaal van een jonge man in het Nederland van de jaren 1920. Hij heeft een zeer gecompliceerde verhouding met zijn vader, aangezien zijn moeder nooit met hem is getrouwd. Daarom probeert de vader alles om het leven van zijn zoon zo moeilijk mogelijk te maken. In 1997 ontving Karakter een Oscar voor beste buitenlandse film.

Mocht de onderstaande video niet werken, klik dan hier.


Father and Daughter
De korte animatiefilm Father and Daughter is gemaakt door de Nederlandse regisseur en illustrator Michael Dudok de Wit. De film won prijzen op meerdere internationale filmfestivals. In het jaar 2000 won de film een Oscar in de categorie ´Korte film (animatie)´. De prachtige film vertelt het verhaal van de band tussen een vader en zijn dochter. De animatie is hoofdzakelijk in zachte kleuren en in zwart en wit uitgevoerd. Hij toont heel treffend het Nederlandse landschap met zijn wind, water en eindeloze waterwegen. Je kunt de volledige film hieronder bekijken. Het is zeker de moeite waard!

Mocht de onderstaande video niet werken, klik dan hier.


[English]

You might also like: