Nederlandse winterkost

De meeste traditionele Nederlandse gerechten worden tijdens de winter gegeten. Wanneer het buiten koud is en alle meren en kanalen zijn bevroren, eten de Nederlanders graag een warme wintermaaltijd, vooral na een middagje schaatsen. Stamppotten zijn de populairste gerechten en worden bereid met aardappels en elke denkbare groente. Hieronder vindt je de populairste gerechten.
Erwtensoep
Erwtensoep wordt gemaakt van groene erwten en gevuld met selderij, stukjes aardappel en stukken worst. De soep is erg dik en na één kom ben je zeer waarschijnlijk vol. Je kunt deze soep in blikken kopen en opwarmen of natuurlijk zelf maken. De meeste mensen eten deze soep na het schaatsen of na andere sportieve buitenactiviteiten.
Boerenkool met worst
Boerenkool met worst bestaat uit boerenkool, aardappels en gerookte worst en wordt geserveerd met jus. De aardappels en de boerenkool worden in kleine stukken gesneden en samen gekookt. De worst wordt meestal gerookt gekocht en hoeft alleen nog maar opgewarmd te worden. Meng de aardappelen en boerenkool met plakken worst en serveer het gerecht met jus. Het is zeker geen lichte maaltijd, maar wel erg lekker. Deze televisiereclame uit de jaren ´80 laat goed zien welke ingrediënten nodig zijn en hoe het gerecht moet worden geserveerd.


Hutspot
Hutspot bestaat uit gekookte aardappels, wortelen en uien. Je eet het met vlees en jus. Dit gerecht is typisch voor de stad Leiden. Ieder jaar op 3 oktober viert de stad Leidens Ontzet (de overwinning van Leiden op de Spanjaarden in 1574) en tijdens deze jaarlijkse viering eet men “hutspot”. Maar je kunt het ook op iedere andere dag van het jaar eten :-)!
Hete bliksem
Hete bliksem bestaat uit gekookte aardappels en zoete en zure appels. De aardappels en de appels worden samen gekookt en dan gestampt. De stamppot wordt vaak gegeten met gebakken ui en spek. De naam hete bliksem komt van het feit dat de hete aardappel-appel brei makkelijk aan je gehemelte kan blijven plakken. Benieuwd hoe je dit gerecht moet maken? Bekijk dan deze video.

Wanneer je meer over typisch Nederlandse wintertradities wilt weten, maak dan deze test!

[English]

You might also like: