Oud en Nieuw in Nederland

Over een paar dagen vieren we de laatste dag van 2010 en de laatste dag van het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw! In ieder land zijn er speciale tradities om het einde van het oude en het begin van het nieuwe jaar te vieren. Laten we eens kijken naar Nederlandse tradities.

Oliebollen
In Nederland vieren mensen oudejaaravond vaak thuis. Grote Oud en Nieuw feesten zijn niet zo gebruikelijk, behalve in de grote steden. Meestal breng de avond door met familie en vrienden, soms voor de televisie. Tijdens de avond eet je oliebollen en appelflappen. Een oliebol is een gefrituurde deegbal, met of zonder rozijnen en krenten. Je eet een oliebol uit de hand en bedekt met poedersuiker. De appelflappen worden eveneens gefrituurd en gegeten met poedersuiker. Om middernacht toost je met champagne en wens je iedereen een Gelukkig Nieuwjaar! Na het toosten gaan veel mensen de straat op en steken vuurwerk af. In Nederland organiseren steden geen officieel vurwerk. In plaats daarvan kan iedereen zelf vuurwerk afsteken. Het resultaat is een bont gekleurde hemel. De schaduwzijde is helaas een groot aantal mensen met ernstig letsel en het gevoel dat je in een oorlogsgebied woont, vanwege de vele knallen en explosies.

Oudejaarsconference
De reden waarom mensen hun oudejaarsavond voor de televisie doorbrengen, is omdat ze de jaarlijkse oudejaarsconference willen zien. Een oudejaarsconference is een cabaretvoorstelling opgevoerd door een cabaretist speciaal voor oudejaarsavond. Het is een speciale en Nederlandse traditie. De voorstelling is een humoristische terugblik op gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, zoals politieke onderwerpen, wereldnieuws, sportevenementen, nieuws van beroemdheden en veel meer. Soms is de voorstelling grappig, soms ook helemaal niet, afhankelijk van de cabaretist die optreedt. Deze traditie begon in de jaren vijftig, eerst op de radio en later vanaf 1966 op televisie. In die dagen hield de beroemde Nederlandse cabaretier Wim Kan vele miljoenen Nederlanders aan de televisie gekluisterd. De oudejaarsconference wordt altijd op een publieke televisiezender uitgezonden, maar sinds een paar jaar zijn er ook conferences op de commerciële televisiekanalen.

[English]

You might also like: