Over Ruimtekoekjes – 3 Nederlandse culturele hoogtepunten

Er was waarschijnlijk één ding dat bij je opkwam toen je de titel las. Er is echter meer te zeggen over de link tussen ruimte en gebak dan slechts spacing out. Een kleine selectie van de culturele hoogtepunten van de Lage Landen.

Ruimte

Met ongeveer 400 inwoners per vierkante kilometer is Nederland één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het heeft een traditie van landaanwinning in de zee sinds de Middeleeuwen, waarbij zo recent als in de 50er en 60er jaren ook nog grootschalige projecten plaatsvonden, toen een hele provindie gecreëerd werd door zand te gooien in delen van het IJsselmeer. Circa een vijfde van het oppervlakte van het land is tot stand gekomen door landaanwinning.

Cake

feestjes Meestal zijn er zowel vrienden als familie van alle leeftijden aanwezig en iedereen zit, kletst en eet rustig taart. Gebakjes zijn individuele stukken taart of vlaai, en Nederlandse bakkerijen presenteren met trots overal eenzelfde scala: verschillende soorten slagroomgebak (sponzige cake met crèmelagen ertussen), moorkoppen (enorme profiteroles omhuld met chocolade) en tompoezen/tompouces (rechthoeken van een vanillepuddingachtige substantie, bijeeengehouden door knapperige deegkorsten).

Hoewel het voor feestjes gebruikelijk is om gebakjes te kopen houden de Nederlanders ook van zelf taarten bakken. Appeltaart is een favoriete klassieker, net als kwarktaart.

Space cake

Zoals de alternatieve naam hash ‘brownies’ suggereert is spacecake totaal anders dan de gebakjes die hierboven werden beschreven. Terwijl laatsgenoemd type gebak vaak luchtig is lijkt spacecake meer op gewone Hollandse botercake. Soms wordt er kleurstof aan de spacecakemix toegevoegd, soms is de cake lichtelijk groen of gespikkeld door de toevoeging van wiet (of cannabis/hash/marijuana, al deze namen worden gebruikt).

Er bestaat veel onduidelijkheid over wat is toegestaan en wat niet met betrekking tot bezit en gebruik van softdrugs zoals wiet. In het kort: de Nederlandse overheid handhaaft een gedoogbeleid, zodat het erop neerkomt dat hoewel cannabis wettelijk een verboden middel is, je niet strafrechtelijk vervolgd wordt als je gebruik binnen bepaalde grenzen blijft.

Twee stuks extra informatie geven een inkijkje in de situatie. Het eerste is dat met ingang van 2014 er een wet van kracht gaat dat de minimale afstand tussen een school en een coffeeshop 350 meter moet bedragen (Bron: Trimbos) . De implicatie is dat dit momenteel dus niet het geval is. Het tweede is dat gerucht bestond dat coffeeshops aangeklaagd werden voor het verkopen van cake die over de datum was (vanwege bedorven eieren) en niet voor het feit dat deze cake cannabis bevatte. Of dit echt waar is blijft de vraag!

[English]

You might also like: