Prinsjesdag

De derde dinsdag in september is een belangrijke dag in de Nederlandse politiek. Op die dag, Prinsjesdag genoemd, wordt het nieuwe politieke jaar geopend met vele ceremoniële gebeurtenissen.

Troonrede
Koningin Beatrix begint de derde dinsdag in september met een rijtocht in haar Gouden Koets door het centrum van Den Haag. Tijdens deze rijtocht wordt ze begeleidt door haar zoon Kroonprins Willem Alexander en zijn vrouw Prinses Maxima. De rijtocht eindigt op het Binnenhof.
In de Ridderzaal leest de koningin de troonrede voor. De troonrede wordt voorgelezen in de aanwezigheid van alle leden van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, alle ministers en staats-secretarissen en andere belangrijke personen uit de Nederlandse samenleving. In de troonrede worden de politieke en sociaal-economische plannen voor het komende jaar voorgesteld. Na de troonrede keert de koningin terug naar haar werkpaleis Noordeinde, waar zij en andere leden van het koninklijk huis op het balkon verschijnen om naar het publiek te zwaaien.

Miljoenennota

Nadat de troonrede is voorgelezen wordt de miljoenennota gepresenteerd. De miljoenennota bevat de budgettaire plannen van de overheid voor het komende jaar. De presentatie van de miljoenenota gaat eveneens gepaard met bepaalde tradities. De minister van Financiën brengt de miljoenennota in een speciaal koffertje, waar “Derde Dinsdag in September” op geschreven staat de Tweede Kamer binnen. Na de presentatie volgen de Algemene Beschouwingen, waarbij alle leden van de Tweede Kamer kritiek en commentaar op de nieuwe plannen van de regering kunnen leveren.

Hoeden en jurken
Prinsjesdag is ieder jaar weer een belangrijke gebeurtenis. De gehele dag wordt live op de Nederlandse televisie uitgezonden. De media en de politieke wereld zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in de economische toekomstplannen. Het publiek is vooral geïnteresseerd in de jurk van de koningin en de hoeden van de vrouwelijke politici. Aangezien de koningin altijd een hoed draagt bij officiële gelegenheden, zijn vrouwelijke politici sinds het midden van de jaren zeventig ook hoeden gaan dragen. De meeste politici kiezen een hoed die bij hun outfit past, maar sommige gebruiken de hoed als een mogelijkheid om een politiek statement te maken.

Wanneer je meer wilt zien over Prinsjesdag, bekijk dan deze informatieve animatievideo:

Mocht de onderstaande video niet werken, klik dan hier.


[English]

You might also like: