Schaatsen

Schaatsen, DE nationale wintersport in Nederland. Zodra de temperaturen onder het vriespunt komen, wordt het hele land nerveus. Want vriezen betekent ijs, bevroren meren en… schaatsen!

Kunnen we schaatsen of niet? Ieder winterseizoen is dat de vraag voor veel Nederlanders. Omdat er overal zoveel water is, kan theoretisch bijna het gehele land in ijs veranderen. Wanneer het begint te vriezen, veranderen alle meren, grachten en andere waterwegen in één eindeloze ijsbaan. Wanneer het ijs dik en sterk genoeg is organiseren vele ijsverenigingen schaatswedstrijden en toertochten. Naast de bevroren open wateren heeft bijne elke Nederlandse plaats tenminste één officiële ijsbaan, meestal een ondergelopen sportveld. Schaatsen op een officiële ijsbaan is altijd veilig, als je al door het ijs valt, is het water slechts een paar centimeter diep. Schaatsen op open wateren is alleen veilig wanneer het ijs tenminste 10-15 centimeter dik is.

De traditie van het schaatsen in Nederland gaat vele eeuwen terug. In de zeventiende eeuw was sporten op het ijs al vrij populair en gebruikelijk. De schilderijen van de Nederlandse schilder Hendrick Avercamp tonen levendige winterlandschappen en mensen op schaatsen.

Schaatsen

Je kunt op verschilende typen schaatsen schaatsen, afhankelijk van hoe goed je bent. Professionele schaatsers schaatsen op klapschaatsen. Bij deze schaatsen is het ijzer aan de voorkant van de schaats met een scharnier bevestigd. Op deze manier blijft het ijzer langer op het ijs en gaat de schaatser sneller vooruit. Andere schaatsen die voor het langebaan schaatsen worden gebruikt, zijn noren. Ze lijken op klapschaatsen, maar bij deze is het ijzer volledig aan de schoen bevestigd (zie de foto). Meer traditionele schaatsen zijn Friese doorlopers. Het ijzer is bevestigd aan een stuk hout en je bindt de schaatsen onder je schoenen met leren of linnen veters. Deze schaatsen zijn nog steeds zeer geschikt om te schaatsen, maar tegenwwordig worden ze niet zoveel meer gebruikt.

[English]

You might also like: