Sinterklaas Deel 1

Ieder jaar op 5 december vieren de Nederlanders Sinterklaas. Dit is de belangrijkste gelegenheid in Nederland om cadeaus te geven. De traditie heeft vele aspecten die je waarschijnlijk alleen in Nederland vindt :-).

De oorsprong van Sinterklaas gaat terug naar de heilige Nicolaas, een bisschop die leefde in de stad Myra (in het huidige Turkije) in de vierde eeuw. Hij stierf op 6 december 343 en was de beschermheilige van de kinderen en de zeelieden. St. Nicolaas was bekend vanwege zijn gulheid en het uitdelen van munten. Sinds de dertiende eeuw wordt de traditie van St. Nicolaas in vele landen in Europa op verschillende wijzen gevierd.

De moderne versie van Sinterklaas, zoals het tegenwoordig in Nederland wordt gevierd, heeft zijn oorsprong in de negentiende eeuw. Een onderwijzer schreef in 1850 een kinderboek waarin Sinterklaas per stoomschip aankomt in Nederland, op zijn paard over de daken rijdt en cadeautjes in de schoorsteen stopt. Tegenwoordig maken deze elementen nog steeds deel uit van de traditie, alhoewel Sinterklaas natuurlijk niet op de daken rijdt. Hij komt echter wel aan in Nederland met ´zijn´ stoomschip. Deze gebeurtenis wordt de Sinterklaasintocht genoemd en vindt altijd in het midden van november plaats. De intocht wordt live op televisie uitgezonden. Sinterklaas komt vanuit Spanje (volgens de traditie) aan met zijn stoomboot Pakjesboot 12 vol met cadeautjes voor alle Nederlandse kinderen en in het gezelschap van zijn assistenten, de Zwarte Pieten.

Aangezien vele Nederlandse steden een haven hebben, vindt Sinterklaas altijd een plek om aan land te gaan. De gehele intocht wordt door de Nederlandse publieke omroep georganiseerd en vindt plaats op een zaterdag, zodat alle kinderen (en ook de volwassenen 😉 ) tijd hebben om het te zien. Wanneer het schip is aangekomen maakt Sinterklaas op zijn witte paard een rijtoer door de stad. Tijdens de rijtoer delen de Zwarte Pieten snoepgoed uit aan de kinderen. De rijtocht eindigt op het lokale stadsplein waar Sinterklaas door de burgermeester welkom wordt geheten. Na de intocht is hij officieel in Nederland en kun je hem overal tegenkomen. In vele andere steden komt Sinterklaas ook aan, gespeeld door verschillende acteurs. De ´officiële´ Sinterklaas bekend van de nationale intocht, en voor vele mensen de enige echte, wordt al meer dan twintig jaar door dezelfde acteur gespeeld.

In de weken tussen de intocht en 5 december bezoekt Sinterklaas scholen, bedrijven en stadscentra. In vergelijking met zijn intocht, is zijn vertrek altijd heel stil. Na 5 december verdwijnt Sinterklaas gewoon, maar de meeste kinderen realiseren zich dat niet, want die zijn veel te druk met het spelen met hun nieuwe cadeaus…

Volgende week lees je meer over de belangrijkste gewoontes rondom Sinterklaas.

[English]

You might also like: