Sinterklaas Deel 2

In deel 1 kun je lezen over de traditie en geschiedenis van Sinterklaas. In dit deel lees je meer over de verschillende gebruiken die met de Nederlandse viering van Sinterklaas verbonden zijn.
Cadeautjes
Je kunt cadeautjes geven die mooi ingepakt zijn in speciaal Sinterklaasinpakpapier, maar er is ook een andere manier om je geschenken te overhandigen. Het komt overeen met de traditie van Secret Santa en in het Nederlands heet het ´lootjes trekken´. Je doet dat met een groep mensen en geeft anoniem een cadeau aan één van hen. Wanneer je veel tijd en creativiteit hebt, kun je besluiten een surprise te maken. Een surprise moet inderdaad een speciale verassing zijn. Je verstopt de cadeautjes in een zelfgemaakt knutselwerk (de surprise) dat iets te maken heeft met de persoon aan wie je de cadeautjes geeft. Bijvoorbeeld wanneer iemand van voetbal houdt, kun je een voetbal van papier knutselen en daarin de geschenken verstoppen.


Gedichten
Sinterklaas gaat niet alleen over het geven van cadeaus, maar ook over het grapjes uithalen met elkaar. Daarom wordt de traditie van het geschenken geven gecombineerd met het schrijven van een gedicht voor de persoon aan wie je het cadeau geeft. Het Sinterklaasgedicht heeft niets te maken met grote literatuur of poëzie, maar met iets grappigs. In het gedicht kun je aardige dingen zeggen over de persoon, zoals zijn hobby´s, interesses en (grappige) dingen die hem of haar overkomen zijn in het afgelopen jaar. Het gedicht is een perfecte mogelijkheid om de persoon een beetje te plagen, maar op een leuke manier!


Liedjes
Kinderen krijgen alleen snoepgoed en cadeautjes wanneer ze lief zijn… tenminste, zo gaat de traditie. En om aardig gevonden te worden zingen ze speciale Sinterklaasliedjes. Er zijn verschillende liedjes, variërend van traditioneel tot modern. Het zingen van liedjes is dus een manier om kleine geschenken en snoepgoed te krijgen. Een populaire gewoonte voor kinderen is het zetten van hun schoen voor de open haard of in de buurt van de voordeur. ´s Avonds zingen ze een lied en ´s nachts hopen ze dat ze de volgende morgen iets leuks in hun schoen vinden. Als Sinterklaas (hun ouders natuurlijk…) hen horen zingen, stopt hij (zij) zeker iets in hun schoen.


Snoepgoed
Het snoepgoed en de lekkernijen die met Sinterklaas worden gegeten, zijn echt heerlijk. Allereerst is er strooigoed, dat je kunt strooien. Strooigoed bestaat uit pepernoten, schuimpjes en suikerwerk en ziet eruit zoals op de afbeelding. Daarnaast is er speculaas in alle mogelijke vormen, zoals kleine koekjes of een speculaaspop. En de belangrijkste lekkernij: de chocoladeletter (zie de afbeelding). Iedereen, of je nu kind of volwassene bent, krijgt de eerste letter van zijn of haar naam in chocolade. De traditie van het geven van eetbare letters komt uit de negentiende eeuw. Eerst waren de letters van deeg en later, rond 1900, werden chocoladeletters populairder.

[English]

You might also like: