To-do lijst voor je naar het buitenland vertrekt

Ben je gebeten door de reismicrobe en kan je amper wachten om in dat vliegtuig of in die auto te stappen? Wel, steek die valies nog heel even weg want ik een goede raad voor jou. Stel een to-do lijst op met alles wat je moet meehebben –en neen, ik heb het niet over die paarse bikini-. Hier volgen vier praktische zaken die je voor jouw vertrek naar de wijde horizon geregeld moet hebben.

1. Oost west, een thuis vinden zonder dat je stresst

Voor je op zoek gaat naar de beste bars in de buurt, regel je best eerst een dak boven je hoofd. Niets is zo vervelend als alleen met een kartonnen doos moeten vertrekken. Waarop moet je letten als je op zoek gaat naar een verblijfplaats? In sommige landen is het electriciteits- en waterverbuik in de maandelijkse huurprijs inbegrepen, maar vaak wordt dit er nog eens apart bijgerekend. Vraag dus eerst en vooral duidelijkheid aan de verhuurder. Bovendien zijn er overal freudeurs te vinden. Het is een cliché, maar probeer vooraf te skypen of een bezoek te regelen.

2. Goede papieren hebben

Als je in een land binnen de EER (EU + IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) of in Zwitserland gaat werken, dan moet je geen speciale reisdocumenten aanvragen. Afhankelijk van je activiteit in het buitenland moet je in het nieuwe land wel een verblijfsvergunning aanvragen. Zelfs als student of stagiair zal het in enkele landen nodig zijn om je in de stad aan te melden. Als je in een ander land gaat werken, dan heb je een speciale werkvergunning of een visum nodig. Buiten Europa is dit soms lastiger en kan het langer duren, variërend van een paar dagen tot een paar maanden. Een handige papparassengids hiervoor is Kamiel. Natuurlijk kan je altijd informatie opvragen bij de dienst Buitenlandse Zaken van je land.

3. SOS 112

Ben je goed verzekerd voordat je op reis gaat? Niet alle verzekeringen dekken namelijk medische kosten in het buitenland of bieden maar dekking voor een beperkte periode of tot een bepaald bedrag. Toch is het belangrijk om goed en volledig verzekerd te zijn voor het geval dat je in een impulsieve bui beslist om volledig in de Spaanse traditie onder te dompelen en aan de encierro deel te nemen. Bekijk hier een vergelijking van verschillende verzekeraars voor meer informatie.

4. Know your language

Daar sta je dan. Met een bruin sesambrood in je hand, terwijl je nog zo vriendelijk een wit boerenbrood had gevraagd. Het is altijd handig om een paar standaarduitdrukking te leren voor je jezelf aan de panadería española waagt. De meest gebruikte uitdrukkingen voor reizen, wonen en werken in het buitenland kan je bijvoorbeeld vinden op bab.la. Als je onderwijs wilt volgen in een ander land moet je soms zelfs een taaltest afleggen om toegelaten te worden op de instelling van je keuze. Studeren maar!

banner_nl[English]

You might also like: