Vijf supersterren uit het Midden-Oosten om een donkere winterdag op te vrolijken

Grijze luchten, regen, sneeuw en hagel teisteren Hamburg dezer dagen. Verlang jij, net als ikzelf, wanhopig naar zon en ben je om een of andere reden niet in staat om naar het zuiden te reizen? Deze vijf sterren uit het Midden-Oosten (hoewel, eentje uit Noord-Afrika) bieden een kant-en-klare oplossing voor je winterdepressie: zet het geluid hard, doe je ogen dicht en beeld je in dat je in exotischere oorden verblijft!

Tarkan

Turkije’s populairste popster is Tarkan (Duitsland, 1972). Traditionele Turkse ritmes en instrumenten met Westerse popmuziek combinerend is Tarkan een dominante invloed in de Turkse popscène sinds zijn eerste albums in de vroege jaren ’90. En hoewel Şımarık (1999) Tarkan’s enige echte internationale hit is zijn zijn concerten in Europa steenvast snel uitverkocht, wat erop duidt dat hij ook een loyale fanclub buiten Turkije heeft. Een controversieel figuur, zijn levensstijl en vermeende homoseksualiteit zijn bijna net zo interessant voor het Turkse publiek als zijn muziek.

Tarkan – Şımarık

Amr Diab

De Arabische King of Pop is Amr Diab (Egypte, 1961). Net zoals Tarkan combineert hij traditionele Midden-Oosterse invloeden met Westerse elementen. Hij won al vier maal de World Music Award (WMA) voor bestverkopende artiest uit het Midden-Oosten en is een van de populairste Egyptische en Arabische popzangers. Als acteur was hij aanmerkelijk minder succesvol, maar als zanger is hij ongeevenaard in de Arabisch-sprekende wereld.

Amr Diab – El Leila

 Nancy Ajram

De jongste WMA winnaar tot op heden is Nancy Ajram (Libanon, 1983). Ondanks haar relatief jonge leeftijd heeft Nancy Ajram al acht albums uitgebracht, die vrijwel allemaal zeer succesvol waren. Ze combineert de traditionale Arabische Maqsem folkmuziek met moderne dancemuziek met groot succes. Als één van de succesvolste vrouwelijke artiesten ooit in het Midden-Oosten is zij een waar popicoon. Het was zeker geen toeval dat zij gekozen werd om de Arabische versie van Wavin’ Flag, Shagaa Be Alamak, te zingen voor het WK 2010!

Nancy Ajram – Akhasmak Ah

 Elissa

Libanon is vruchtbare grond voor populaire zangeressen. Naast Nancy Ajram is Libanon ook de geboorteplaats van Elissa (1972), driemaal winnaar van de WMA Midden-Oosten. Elissa verkocht gedurende haar bijna 25-jarige carrière al meer dan 30 miljoen abums, waarbij zij zich vooral richt op romantische liefdesliedjes die klassieke Arabische muziek met Westerse elementen combineren. Hoewel hun muziek behoorlijk verschillend is is een vergelijking met Nancy Ajram nooit ver weg: beide Libanese schoonheden jureren bij een Arabische talentenjacht en maken reclame voor een internationale drank (Coca Cola en Pepsi)!

Elissa – Hob Kol Hayati

Cheb Khaled

Cheb Khaled of Khaled (Algerije, 1960) is Algerije’s beroemdste muzikale exportproduct. Bijgenaamd ‘The King of Raï’, Khaled was de eerste Algerijnse zanger die met de traditionele Algerijnse raï-muziek commerciële successen in het buitenland boekte. Hij zorgde daarnaast voor een revolutie in de raï-muziek door Westerse instrumenten en technieken te gebruiken, zoals drummachines, synthesizers en gitaren. Hoewel het traditioneel de muziek van buitenstaanders en rebellen was is raï vandaag de dag zeer populair onder de Algerijnse jeugd. Khaled’s Didi, C’est la Vie en Aicha waren allemaal grote hits, hoewel de jongere generaties in het buitenland vaak niet eens weten dat de grootste hit van Outlandish eigenlijk een cover van Khaled is!

Cheb Khaled – Aicha

 

banner_nl

[English]

You might also like: