Waarom Hamburg het Antwerpen van het Noorden is

Net als veel andere grote steden, hebben zowel Antwerpen en Hamburg prachtige architectuur, lekker eten en fantastische mensen. Ze zijn ook beide de tweede grootste stad in het land en er is een groter geografische gebied naar de stad vernoemt. Ik ben recent van Antwerpen naar Hamburg verhuist en heb gemerkt dat er nog meer overeenkomsten zijn.

    1. Het zijn grote havensteden.

hamburg-832451_1280
Pixabay

antwerp-578774_1280
Pixabay

Iedereen die Hamburg bezoekt, trekt naar de Landungsbrücken: voor een havenrondvaart of een ferry naar het Elbestrand (een strand aan de rivier, zoals het St Annekestrand in Antwerpen) of om de wind in hun haar te voelen en bootjes te kijken. Alhoewel de haven een mooi zicht is, is ze er natuurlijk niet alleen om de toeristen te behagen. Net als de Antwerpse haven is ze de voornaamste reden voor het bestaan van de stad en vormt ze de belangrijkste economische activieit van de stad. Antwerpen en Hamburg zijn zelfs rechstreekse concurrenten voor de titel van “tweede grootste haven in Europa”, alleen Rotterdam behandeld meer vracht.

  1. De stadhuizen zijn pareltjes.

hamburg-850896_1280

Antwp - City Hall

Elke stad heeft een stadhuis, maar Hamburg en Antwerpen hebben er wel echt werk van gemaakt. De twee gebouwen werden in verschillende periodes gebouwd (Antwerpen: 1565, Hamburg: 1897) en kenden beide een interresante geschiedenis, maar ze lijken wel een beetje op elkaar. Het zijn in ieder geval de trotse boegbeelden van hun stad.

  1. Je moet naar het station.

134 3221

Antwerp Central Station Dec 2013 - 06
Als je in of naar Hamburg of Antwerpen reist, passeer je sowieso een keertje in het centraal station. Deze hubs zijn onvermijdelijk en je zou ze waarschijnlijk niet eens willen missen.

  1. Ze kennen wel wat van architectuur.

Elbphilharmonie

Antwerpen
Hoewel Hamburg en Antwerpen veel te danken hebben aan hun havens, zijn schepen en transport over de jaren erg veranderd. Sommige delen van de haven zijn daardoor niet meer bruikbaar en Antwerpen en Hamburg hebben daar dezelfde oplossing voor gevonden: moderne architectuur. In Hamburg kan je, als je heel erg veel geld hebt, in de HafenCity gaan wonen. Het Antwerpse Eilandje is iets goedkoper, maar niet veel.

  1. Je kan er snoepen op de kermis.

Hamburger Dom

Helter Skelter

Toen ik over de Hamburger Dom hoorde, dacht ik dat het net zoiets als de Sinksenfoor zou zijn. Dat is het ook, maar wel drie keer groter. De Hamburger Dom is er bovendien drie keer per jaar en heeft zijn eigen terrein in het centrum van de stad. De Sinksenfoor is er maar één keer per jaar en moest recent verhuizen naar een locatie buiten het centrum. Maar je vindt er natuurlijk ook een heleboel attracties en lekkere snacks, net als op de Dom. In Antwerpen kan ik de lacquemants of smoutebollen aanraden, in Hamburg moet je de  schmalzkuchen (kleine smoutebollen) proberen.

Als je probeerde te raden, foto’s van Hamburg stonden steeds eerst. Ik ga je niet vertellen van welke stad je jouw volgende city trip moet maken. Bezoek ze gewoon allebei! In ieder geval hebben Antwerpenaars en Hamburgers alle recht om trots te zijn op hun steden en dat zijn ze dan ook.

banner_nl_new [English]

You might also like: