Hjemme er der snøen er

Er det bare meg, eller var det større forskjell på høst og vinter da vi var små? Var ikke vinteren like frodig på hvit snø som det høsten var på røde blader? Hoppet vi ikke ned fra tak i store dynger med hvitt, helt uten at vi slo oss, hver dag, hver vinter? Hadde vi ikke hvit jul hvert eneste år da jeg var liten?

Jeg kan lese statistikk og nyheter i avisenes arkiver fra 90-tallet. Jeg kan spørre foreldregenerasjonen, og høre at de tenkte akkurat det samme som meg da de ble voksne selv. Jeg kan bli fortalt at vi var i Molde da vi hoppet fra taket og at det ikke var snø på juleaften i 2002. Men jeg er fortsatt helt overbevist. Naturen kler seg ikke etter årstiden lenger. Den tar bare på seg solbriller i juni og lue i desember. Og kanskje slår den til med bikini i september. Men hvor blir det av årstidene? Hvorfor har vi sommer i april, høst i januar og vår i desember? Hva har vi egentlig gjort mot planeten vår? Jeg tenker mye på hva vi kan gjøre for å rydde opp i rotet vi har vært med på å skape.

Snøen dalte igjen for to dager siden her i Hamburg, etter 2 uker med lunkne temperaturer, tussmørke og sidelengs regn. Vintersolen tittet frem lørdag morgen og frostrøyken risset om damen som alltid går foran meg på vei til bussen. ”VINTER!” tenkte jeg høyt inne i meg. Ja, for det var en lettelse at vinteren ikke var over allerede. Kanskje har vi fortsatt litt årstider likevel! Og kanskje er det sånn jeg vet at jeg er norsk. Jeg har det ikke helt bra i januar uten snøen, for hjemme er der snøen er. Så vær så snill. Tenk litt grønnere du også, slik at vi kan beholde vinteren vår.

Det behøver ikke være kjedelig å tenke miljøvennlig! Sjekk ut disse morsomme tipsene for hva du kan gjøre med te- og kafferester!

[English]

You might also like: