Hvordan (umerket) være språknerd i juleferien?

Julen nærmer seg, og mange av oss har en uke fri fra skole, studier, jobb eller praksis. Helligdagene betraktes av de aller fleste som en avslappende tid, mens andre for øyeblikket er svært bekymret. Uroligheten handler om det enspråklige vakuumet som de snart skal ta del i. De heldige få med tospråklige familier misunnes av tusenvis av språknerder fanget i monolingvistiske omstendigheter. Kommunisering på kun ett språk i over en uke? Det er ufattelig lenge! Nei, det vil rett og slett ikke fungere dersom nerdene skal opprettholde sunn mental helse gjennom hele jula. Dette språklige marerittet er grunnen til at vi serverer noen tips til hvordan språknerdene enkelt kan snike fremmedspråkene inn i julefeiringen sin. Dersom du kjenner deg igjen, ber vi deg lese videre.

Når det bare er morsmålstalere rundt deg kan det virke litt spesielt dersom du plutselig legger om til et annet språk, når det opplagte valget er å kommunisere på morsmålet dere har til felles. Dette er selvfølgelig en veldig essensiell problemstilling for språknerder verden over, men ikke fortvil – det finnes måter å komme seg rundt dette på. Etter ukeslang kvalitativ forskning både hjemme og på kontoret, kan vi forsikre deg om at du uten uønsket oppmerksomhet kan krydre julen med fremmedspråklige fraser, for eksempel ved måltider. Når du spør noen om å sende på marsipanen eller ribba, kan du fint si “terima kasih!“, uten at det legges merke til det. Samtidig som dette vil gi deg akkurat nok adrenalin til å klare deg på norsk gjennom resten av måltidet. Et annet tips er å foreslå at dere kan se Disney-filmer på fremmedspråk. Dette kan du enkelt forsvare med at du synes Donald er ufattelig morsom på spansk. Det hjelper selvsagt å fnise og/eller le høyt innimellom for å opprettholde troverdigheten. Dersom dette ikke er ideelt for deg, er et annet enkelt og nesten usynlig triks å lese bøker på fremmedspråk over jul. Du kan ha boken ved siden av sengen og lese før du legger deg og når du våkner opp. På denne måten får du en trivelig start og slutt på dagen. Det siste tipset for hvordan du kan holde ut, kan kanskje kategoriseres som en kriseplan for deg som ikke får gjennomført de gitte tipsene, men ønsker å unngå aggressiv atferd: Angrip språkinnstillingene på alt av teknisk utstyr i huset (TV, PC, mobil, gameboy, mikrobølgeovn, mp3-spiller etc.), og legg skylden på de yngre barna eller besteforeldre med manglende tekniske ferdigheter. Både underholdende og lærerikt for deg og alle andre!

Som du sikkert vet, er det er viktig å være kreativ i en situasjon som dette dersom du ønsker å holde deg samlet og tilsynelatende fornuftig gjennom hele ferien. Derfor håper vi disse tipsene kommer godt med og at du er i stand til å opprettholde en flerspråklig jul.

God Jul og Godt Nytt år til alle sammen! (Og dersom du skulle ha flere kamuflasjetips, del gjerne med oss!)


[English]

You might also like: