Norwegian: Hva betyr egentlig forsett?

Det nye året er her og vi er klare til å gripe dagen, bli sunnere, lytte bedre, være mer taknemlig, lære et nytt språk, sette mer pris på familen og så videre. Dette er bare noen av de mange nyttårsforsettene folk vanligvis setter seg i forbindelse med overgangen til det nye året. Men hva er egentlig et forsett, og hvor kommer tradisjonen fra?

Ordet forsett kan forklares som en beslutning eller plan, men brukes også om selve handlingen en person har besluttet seg for. Et forsett i sistnevnte betydning går ut på at den handlende skaper seg eller har en bevissthet om følgene av sin handling, en handling med mening. Begrepet forsett er blant annet kjent fra jusen (forsettelig drap o.l.), men er kanskje aller oftest knyttet til de personlige utfordringene vi gir oss selv i det nye året, nemlig nyttårsforsett.

Nyttårsforsettet
Et nyttårsforsett er et løfte en gjør til seg selv ved nyttår som går ut på å bengynne et nytt og bedre liv i det følgende året. Uttfordringene vi gir oss selv og endringene vi ønsker å gjøre, er oftest formet som forpliktelser for å nå satte mål. Akkurat som vi forplikter oss til personlige reformer for våre dårlige vaner, gjorde babylonerne løfter til sine guder ved hvert årsskifte om at de skulle returnere lånte objekter og betale sin utestående gjeld. Romerne ga sine løfter til guden Janus, som måneden Januar er oppkalt etter. Et viktig element i det moderne nyttårsforsettet, som skiller seg fra de religiøse tradisjonene, er engasjementet folk viser offentlig og tanken om at man trofast skal følge forsettet i hele det påfølgende året. I de europeiske landene er nyttårsforsettene oftere knyttet til livsstil enn til religiøs trofasthet.

Dersom du ikke har bestemt deg for et nyttårsforsett enda har vi noen forslag til deg. Hva med å se etter brukte ting før du kjøper noe nytt, slik som @gatherwell og @newbhomesteader foreslår på Twitter? Eller hva med å lære et nytt språk slik Asia foreslo i gårsdagens Lexiophiles artikkel; Language-related New Year Resolutions – A three-step plan?

Uansett hva dine forsetter er eller blir, ønsker vi deg lykke til! Ikke gi opp 😀

[English]

You might also like: