Sex, sprit og patriotisme: grunnlovsdagen

NO Constitution intext 1Tittelen over er noe misledende: Norges nasjonaldag handler ikke om sex, sprit of patriotisme. Den handler om sprit og patriotisme: sexen er bare en naturlig konsekvens. På folkemunne heter dagen kun syttende mai, muligens slik at vi, på tross av alle alhoholenhetene vi får i oss denne dagen, fremdeles husker hvilken dato det er. Norge gjør mye ut av nasjonaldagen sin. På 17. Mai feires det at en forsamling av menn endelig ble enige om en grunnlov for 200 år siden, og dermed erklærte Norge for en selvstending nasjon. Grunnlovsdagen går ut på å legge all nordisk beskjedenhet til side, forgude skiten ut av landet og tidvis bedrive elskhov med andre landsmenn.

Morgenfugler

NO Constitution intext 2Feiringen starter vanligvis med sjampisfrokost i godt lag. Å stå opp tidlig er ikke noe nordmenn trives med generelt, men det lar seg gjøre om sjampanje er involvert. Etter dette kan man gå og se på et et av de mange 17. mai-togene bestående av flaggveivende, 17. mai-sangsyngende kids. Hvis du befinner deg i Oslo, kan du vinke til kongefamilien, som står til pynt på balkongen sin hele dagen for at du skal kunne gjøre nettopp dette. Resten av dagen fylles gjerne med utepils, kaker, is, pølse i lompe, mer utepils og vanligvis en eller annen form for brennevin.

 

Tøffe forhold

Mange nordmenn irriterer seg over at dagen etter 17. mai ikke er en fridag, rett og slett fordi det er ubehagelig å jobbe med tømmermenn. At vi ikke skal få lov til å drikke oss ut av sans og samling i en slik spesiell anledning er intet annet enn rystende. Det har til og med blitt foreslått å gjøre en av de ubrukelige helligdagene til en arbeidsdag, i bytte mot 18. mai. Det eneste folk flest forbinder med for eksempel Skjærtorsdag uansett er “stengte butikker” og “ikke noe alkoholsalg”. For all del: disse assossiasjonenje er dramatiske nok, men dagene har utvilsomt misted noe av sin gudommelighet.

Ta med skift

NO Constitution intext 3De fleste nordmenn drikker seg rimelig fulle på grunnlovsdagen uansett. Det er ikke det at vi går inn for å bli kanakas, men når man starter å drikke klokken ni og holder det gående hele dagen, hender det at dette på magisk vis skjer. 18. mai er nødt til å være en av de minst produktive arbeidsdagene i året. En gang hadde jeg eksamen denne dagen, noe som fullstending saboterte 17. mai-feringen min. På en annen side ga det meg innblikk i et interessant dagen derpå nasjonaldagen-fenomen. Relevant for denne anekdoten er nasjonaldrakten vår, nemlig bunaden. Som vi alle vet, brukes bunad kun i ytters spesielle anledninger, som bryllup, dåp og selvsagt på nasjonaldagen. På morgenen før eksamen stod jeg og ventet på trikken til Blindern. Så, like subtilt som en eim av bæsj i et vaskeri, kommer en jente med bunad, pulesveis og et enormt glis om munnen: Episk. Walk. Of. Shame. Hva jeg lærte fra denne opplevelsen er at, om du planlegger å bli med noen hjem på grunnlovsdagen, ta med ikke-nasjonalromantisk skift.

[English]

You might also like: