Anul în care Europa a stat pe loc

Germania sărbătorește anul acesta un sfert de secol de la căderea Zidului Berlinului și comemorează victimele separării și regimului opresiv al Germaniei de Est. Haideți să vedem ce a însemnat anul 1989 pentru Europa de Est și ce schimbări au fost puse în mișcare în acest an fatidic.

  • Polonia a fost prima țară care și-a început tranziția către democrație, permițând mișcării Solidaritatea să participe la alegerile naționale ca partid. În alegerile naționale din iunie 1989 au câștigat majoritatea în Senat și astfel Polonia devine primul stat satelit sovietic cu un prim-ministru necomunist. Un an mai târziu, liderul Solidarității, Lech Walesa, este ales primul președinte democratic al Poloniei.
  • Ungaria a început prin a permite cetățenilor săi să călătorească mai ușor în afara granițelor, aspect urmat de alte politici ce au reformat economia și au permis o liberalizare politică limitată: libertatea de asociere, a presei, a sindicatelor precum și alte schimbări important. Partidul Comunist al Ungariei s-a transformat în Partidul Socialist în octombrie 1989 și a permis desfășurarea alegerilor libere, ce au fost câștigate de partide democratice.
  • Comunismul a luat sfârșit în Cehoslovacia ca urmare a unei tranziții pașnice a puterii ce a avut loc între 16 noiembrie și 29 decembrie, în urma protestele studențești și a dizidenților în ceea a fost numită ulterior Revoluția de Catifea (sau Revoluția Pașnică în Slovacia). Václav Havel devine președintele Cehoslovaciei pe 29 decembrie 1989.
  • România a fost singura țară a blocului estic ce a trecut-o printr-o revoluție violentă ce a pus capăt la 42 de ani de conducere comunistă. Totul a început prin protestele de la Timișoara pe 16 decembrie 1989, urmate de alte proteste în țară, culminând cu protestele din București pe 21 și 22 decembrie. Dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa au fugit din oraș dar au fost capturați, judecați și executați în chiar ziua de Crăciun; peste 1000 de oameni au murit în lupta cu forțele loiale fostului regim. Ulterior, țara și-a început tranziția către democrație.
  • În Bulgaria, liderul Partidului Comunist, Todor Zhivkov, a fost forțat să demisioneze de la putere iar succesorul său Petar Mladenov a eliminat privilegiile Partidului Comunist, permițând astfel organizarea de alegeri libere.
  • Ultima țară din Europa, în afara URSS, ce a renunțat la comunism a fost Albania, cu proteste ce îndemnau la schimbare în 1989 și cu îmbunătățiri vizibile începând cu 1990. Martie 1992 a adus prima victorie opoziției anticomuniste, conduse de Partidul Democratic.

URSS a trecut prin schimbări asemănătoare 2 ani mai târziu, prin alegerea lui Boris Ielțân ca președintele Federației Ruse, în urma dizolvării Uniunii Sovietice pe 12 iunie 1991; dizolvarea a dus la obținerea libertății de către toți sateliții săi.

RO fallcomm intext[English]

You might also like: