Căsătoria şi alţi demoni

Vârsta medie la care o fată se căsătorea acum jumătate de secol era de 14-15 ani. Asta însemna că la 17 ani era deja o soţie devotată, o mamă iubitoare şi veghea la bunul mers al gospodăriei. Departe de a fi o imagine idilică!

Vremurile s-au schimbat, lumea nu mai poartă joben..şi fetele se căsătoresc tot mai târziu. Acum câţiva ani era totuşi o vârstă fragedă, comparativ cu media europeană, dar în ziua de azi se pare că fetele fac ‚pasul cel mare’ tot mai târziu.

La noi în ţară, vârsta medie la care fetele se căsătoresc este cuprinsă undeva între 22 şi 25 ani. Băieţii în schimb preferă să aştepte până ating măcar vârsta de 26 ani. În majoritatea cuplurilor soţul este mai în vârstă decât soţia, diferenţa de vârstă fiind de cel puţin 2 ani, frecvent 4 sau 6.

Un factor important care a determinat tendinţa multor cupluri de a se căsători tot mai târziu este faptul că aceştia vor să se convingă mai întâi de soliditatea şi stabilitatea cuplului. Nimic mai înţelept.
În plus, un impact considerabil îl are şi decizia tot mai multor femei de a urma studii universitare şi de a se realiza pe plan profesional. Prin urmare, căsătoria nu mai este prioritatea principală, locul ei fiind luat de alte aspiraţii momentan mai importante.

Cu toate acestea, în România rămâne în continuare bine înrădăcinată o mentalitate arhaico-tradiţională care priveşte adesea condescendent stilul de viaţă modern.
Ce ne va aduce viitorul? Doar bătaia clopotelor poate răspunde la această întrebare. E vreun traducător prin preajmă?

You might also like: