Ce au în comun Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Ucraina și România?

V-ați gândit vreodată că 10 țări din Europa (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) precum și 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad) pot avea ceva în comun? Ei bine, există un element care leagă toate locațiile menționate anterior. Este un personaj care a influențat viața localnicilor, i-a adăpostit de pericol sau le-a oferit o sursă de viață, le-a adus vizitatori sau i-a inspirat să dezvolte noi tehnologii. Ați ghicit? Este vorba de singurul fluviu european care curge de la vest la est și cel de-al doilea ca lungime din Europa: Dunărea.

Pentru români, Dunărea a avut un rol important încă din antichitate, reprezentând linia frontului în luptele cu Imperiul Otoman și chiar și în prezent reprezintă un element geografic important care definește identitatea națională. Pe teritoriul României, Dunărea are o lungime de 1075 km, realizând granița cu Serbia, Burgaria și într-o măsură mai mica, cu Republica Moldova și Ucraina. Mai mult, este o sursă importantă de hidroenergie, turism și un principal mijloc de transport maritim comercial, după construirea canalului Rin-Main-Dunăre, care leagă Marea Nordului cu Marea Neagră și portul Rotterdam cu portul Constanța.

Pelicani din Delta Dunarii

Dar unul dintre cele mai reprezentative aspecte ale Dunării pentru români este Delta Dunării. Aflată în partea de sud-est a țării, delta este cea de-a doua ca mărime din Europa și s-a format la vărsarea fluviului în Mare Neagră. Fiind foarte bine conservată, Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991 și este clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național și ca parc național, conform IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).

Aspectul unic al Deltei Dunării este dat de peisajul suprarealist, al unui loc neatins de civilizație și tehnologie, unde natura adăpostește sute de specii de păsări și zeci de specii de pești de apă dulce. Pe scurt, este un adevărat rai al faunei și al vegetației specifice zonei climatice, fiind neatinse de omenire. Delta a fost dintotdeauna foarte slab populată, în special datorită mediului semi-acvatic, fiind mai mult o zonă de refugiu pentru anumite minorități (greci, lipoveni). Vara numărul mare de turiști triplează numărul populației.

Pe lângă plimbările cu barca pe lacurile și mlaștinile din deltă, explorarea pădurilor de salcie, plop si alte specii, admirarea pelicanilor și a cailor sălbatici există numeroase alte evenimente care sunt organizate în incinta deltei pe timpul verii, cum ar fi Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul.

Așadar, Delta Dunării este un loc unic la nivel mondial, în timp ce Dunărea a fost timp de secole și încă este un simbol național pentru români, fiind mai mult decât un simplu element geografic. Este un mod de viață care unește România de la vest la est și aduce o sursă de viață în zonele pe care le traversează.

[English]

You might also like: