Ce înseamnă apartenența la o cultură mică?

…sau ceea ce personal îmi place să numesc ”sindromul culturii mici”.

Ce înseamnă cultură, totuși? Eu o văd ca pe suma experiențelor umane, a oamenilor care impart o limbă, o regiune precum și aceleași tradiții și obiceiuri. Uneori granițele separă culturile; alteori cultura transcende toate barierele. Cultura este un produs al istoriei și are o mare capacitate de a stimula mințile oamenilor – de aceea are și o mare însemnătate pentru noi. Avem proprii pictori, scriitori, bucătari, actori, sculptori și istorici și filozofi și muzicieni, atleți precum și elementele intangibile precum limba și obiceiurile și umorul. Toate aceste componente aparțin societății în care locuim și la care contribuim (mai mult sau mai puțin). Dar de ce unele culturi au o influență mai puternică pe plan mondial?

În primul rând, vorbim de dimensiuni; însă dimensiunea unei culturi nu are nimic de-a face cu valoarea sau calitatea sa – este un simplu indicator al influenței. Dimensiunea se bazează pe populație, dezvoltare economică și putere militară. Cultura este împărtășită, deci cu cât mai mulți ”aderenți”, cu atât impactul e mai mare. După care putem vorbim și de geografie: climat, relief dar și urbanism. Locurile în care localncii s-au urbanizat mai rapid au avut un access mai facil la tehnologie mai bună și au exercitat o influență mai mare în lume (de multe ori prin forța militară și astfel cultura a fost mai degrabă impusă).

Ce este ”sindromul culturii mici” atunci? Este o ”boală” ce afectează mulți artiști, scriitori și alte categorii de oameni creative sau tehnici din toata lumea deoarece nu beneficiază de o piață care să cumpere ceea ce ei ”vând” sau un mediu proprice în care să-și practice și dezvolte meseria chiar la ei acasă. Motivele sunt multipe…de obicei, se situează undeva în spațiul dintre dimensiunea populației și dezvoltarea economică, la care se adaugă și utilizarea unei limbi minoritare. Ce soluții au acești oameni? Păi, pot pleca să caute o cultură care le va oferi un amplificator ce le face vocea auzită. Și mulți găsesc un astfel de loc, se adaptează și aduc valoare unei și printr-o cultură diferită a lor. Ce se întâmplă cu culturile native, atunci? Doar timpul ne va spune; timpul și istoria, deoarece avem suficiente exemple de culturi și civilizații dispărute.

Există o vină în a părăsi cultura nativă în cătuarea unei culturi mai mari/puternice/rapide, dacă există posibilitatea ca vocea ta să fie mai bine auzită?

RO smallculture intext[English]

 

 

You might also like: