Crăciunul, în alte feluri

Pentru a fi în pas cu atmosfera minunată de sărbători, aș dori EN gerila EN coversă vă vorbesc astăzi despre câteva versiuni ale lui Moș Crăciun care sunt oarecum…diferite de ceea ce sunteți obișnuiți:

  • Am avut o variant românească a Moșului în perioada noastră ”roșie” și anume celebrul Moș Gerilă, inspirat din varianta rusească a lui Moș Crăciun, și anume Ded Moroz (tot un fel de Moș Gerilă, sau mai degrabă Moș Îngheț). El aducea cadouri pentru copii pe data de 30 decembrie (deoarece Crăciunului nu era recunoscut în mod official) și se spunea că vine de ”undeva din Est” (l-aș plasa undeva prin Siberia – imediat după gulaguri). A fost înlocuit de bunul și bătrânul Moș Crăciun după 1989.
  • Ded Moroz – caracterul ce a jucat un rol similar lui Moș Crăciun în culturile slavice, sub diferite variațiuni: Dzied Maroz (Bielorusia), Dyado Mraz (Bulgaria), Djed Mraz (Croația), Ded Moroz (Cehia), Dedo Mraz (Macedonia), Deda Mraz (Serbia), Dedek Mraz (Slovenia), Dziadek Mróz (Polonia). Se spune că locuiește în orașul Veliky Ustyug în Rusia și avea un aspect foarte specific – uneori purta o haină albastră, ca într-o reclamă la Pepsi Blue. Avea chiar și o fată, Snegurochka!

EN gerila intext1Crăciunul este asociat de mult cu timp petrecut alături de familie, liniște, pace și cadouri! Da, Crăciunul este în mod tradițional despre nașterea lui Iisus – dar în ziua de astăzi putem atât respecta sărbătoarea religioasă cât și să ne bucurăm de fructele capitalismului. Și cine ar fi mai potrivit să livreze respectivele cadouri decât un bunic cu barbă lungă albă, obraji rozalii, un zâmbet mare pe față – puțină burtă de asemenea, cum îi șade bine – precum și resurse și capacități logistice nelimitate? Nimeni n-ar putea să-i ia locul!

EN gerila intext2În final, indiferent dacă ești sau nu un fan al Moșului, Crăciunului, Iisus, felicitări sau colinde, mai există ceva acolo. Poate e senzația de căldură într-un friguros decembrie târziu* sau lumina artificială în locul celei natural sau imaginea unor copaci verzi într-o mare de alb**. Chiar mai mult de atât, eu găsesc că e un sentiment de fericire, un sentiment de apartenență sau poate doar unul de dor pentru locuri distante (sau uitate). Cred într-un Crăciun dincolo de tradiție, religie sau consumerism: un timp al reflecției și al aproperii de cei de același sânge, credință sau idealuri. Văd Crăciunul ca timpul potrivit pentru întoarcerea acasă.

*disponibil numai pentru Crăciunurile din țări cu decembrie friguroase

**disponibil numai pentru Crăciunurile din țările în care ninge mult

EN gerila intext3banner_ro[English]

You might also like: