Cum ar arăta lumea fără limbi străine?

Cu riscul de a fi acuzat că mă folosesc de titluri ce induc în eroare, întrebarea de care sunt cu adevărat interesat este în fapt…cum ar fi dacă toți oamenii de pe planetă (ignorând toate celelalte planete, desigur) s-ar înțelege unul cu altul – dacă practic ar vorbi aceeași limbă? Cum ar arăta lumea unei limbi unice, înțeleasă de toată lumea? Hai să vedem.

Au fost diverse încercări de-a lungul istoriei:

  • în Europa Evului Mediu, latina era folosită de către literați;
  • în perioada modernă timpurie a Europei se foloseau diverse limbi comerciale (”lingua franca”), cum ar fi Greaca comună;
  • tradiția islamică stabilește limba arabă ca limbă universal pentru musulmani, lucru ce a adus comunitățile împreună; la fel și cu limba antică a buddhismului, Pali;
  • Chineza clasică era foarte răspândită în China, Vietnam, Coreea și Japonia      

RO no languages intextUnele limbi s-au dovedit a fi mai de success ca altele, având în vedere că se utilizează și astăzi, sub diferite forme; altele, în schimb, au ”decedat” (dulcea limba latinească!). Nicio o limbă nu a reușit să devină cu adevărat universală.

În secolul 19, avem limbile ”artificiale”, construite din start cu scopul de a deveni universale – au o gramatică simplificată și sunt accesibile tuturor (deși în mod controversat se bazează mai mult pe limbile europene). Esperanto este exemplul cel mai bun, fiind cea mai populară limbă construită vreodată. Ceea ce îi lipsește însă, spun gurile rele, este o esență culturală, un înțeles în spatele cuvintelor goale. Totodată, oamenii nu sunt tocmai dispuși să învețe o limbă care nu servește niciunui scop practic imediat.

În prezent, avem limba engleza ca limbă dominantă pentru afaceri internaționale și pentru comunicare în general la nivel global – stabilită prin influența mass-mediei de proveniență americană sau engleză precum și ca urmare a extinderii Imperiului Britanic. Engleza pare să fie limba ce va rezista testului timpului și va crește în popularitate și mai mult însă nu este o limbă globală – cel puțin nu încă.

Având în vedere că omenirea a avut o nevoie constantă de-a lungul existenței sale de a comunica pentru a putea face comerț, a se conversa sau pentru a construi relații – și cum toate tentativele de a utilize aceeași limbă peste tot au dat greș, mai are sens a pune întrebare: cum ar arăta lumea cu o singură limbă? Putem lua această posibilitate în considerare măcar? Părerea mea este că răspunsurile țin mai degrabă de tărâmul imaginației, având în vedere că șansele de a face observații practice sunt foarte limitate.

Aș dori totuși să încerc un mic exercițiu: o lume care vorbește aceeași limbă înseamnă că nu vor mai exista probleme de traducere vreodată, oamenii nu-și vor mai urî vecinii pentru că vorbesc diferit (sunt multe alte motive pentru care oamenii își urăsc vecinii dar măcar am eliminate unul), artiștii au acces la fani de peste tot (eliminând bariera ”culturii fără importanță”), călătoritul ar fi mult mai facil precum și derularea afacerilor internaționale. Pe de altă parte însă, nu am mai avea translatori, iar noi aici la bab.la nu suntem foarte entuziasmați de această premiză. Plusuri și minusuri peste tot…

[English]

You might also like: