Cum poți identifica mai multe tipuri de români în România!

La ce te gândești prima dată când auzi cuvântul român? Majoritatea oamenilor se gândesc la locuitorii României. Însă pentru un român, cuvântul are un înțeles mai larg și poate fi împărțit în 10 sau chiar mai multe categorii în funcție de regiunile geografice din România. Fiecare categorie prezintă o serie de caracteristici care descriu tipuri diferite de oameni.

Acest lucru este întâlnit și în alte țări. De exemplu, atunci când cineva spune că este din sudul Statelor Unite, toți ceilalți identifică anumite caracteristici pe care sa le asocieze cu acea persoană chiar dacă nu o cunosc încă.

Ca să fie mai ușor de înțeles, iată o hartă cu regiunile geografice din România la care mă refer:
Greater Romania

Numele date locuitorilor sunt în strânsă legătură cu denumirea geografică a regiunii respective iar denumirile care desemnează un număr mai restrâns de oameni sunt, de cele mai multe ori, înglobate într-o categorie mai mare. Așadar, în România poți întalni aproximativ 10 denumiri care sunt folosite pentru a desemna categorii diferite de români. În continuare voi încerca să vă descriu diferența dintre cele mai cunoscute denumiri: olteni, bănățeni și moldoveni.

Olteni – este denumirea dată locuitorilor din Oltenia (în sud-vestul țării). Numele vine de la unul dintre cele mai mari râuri din România – Olt – care curge prin această regiune. Cel mai cunoscut lucru despre olteni este că folosesc foarte des perfectul simplu. Acest timp verbal este absolute corect din punct de vedere gramatical însă nu este la fel de des întalnit în celelalte regiuni ale țării iar în unele părți este ridiculizat, stigmatizat. Un alt aspect cunoscut despre olteni este că sunt mereu grăbiți, vorbesc și gândesc repede, tind să vorbească mult și sunt foarte deschiși față de alții și se pot enerva destul de ușor. Pe lângă acestea, chiar dacă nu se aplică în toate cazurile, mai este cunoscut și faptul că bănățenii și oltenii nu se înțeleg foarte bine.

Bănățeni sunt numiți cei care locuiesc în partea de vest a României, în regiunea Banat. Sunt cunoscuți ca fiind puțin cam încrezuți întrucât au o zicală despre ei care spune ca Banatu-i fruncea, adică Banatul este fruntea țării. Este cunoscut și faptul că nu se înțeleg cu oltenii, în special când aceștia se relochează în Banat. Un alt aspect faimos despre bănățeni este modul lor de a vorbi, mult mai rar și mai molcom în comparație cu alte regiuni. O caracteristică a limbii pentru bănățeni este utilizarea perfectului compus. Timpul exprimă, în mod normal, o activitate din trecut însă bănățenii îl folosesc pentru a exprima orice tip de activitate trecută, chiar dacă limba română are 5 timpuri la modul indicative pentru exprimarea unei acțiuni din trecut.

Moldovenii sunt locuitorii din estul României, din regiunea Moldova. Sunt renumiți în restul țării mai ales pentru regionalismele lor. Deși și ei vorbesc românește, pentru anumite cuvinte utilizează cu totul alte cuvinte decât restul țării; de exemplu, în loc să spună „cartofi”, moldovenii spun „barabule”.

Acestea sunt cele mai des întalnite categorii de români, dar puteți întalni și următoare denumiri: ardeleni (locuitorii din centru țării, din Transilvania), moți (locuitorii din partea de vest, la nord de Banat), maramureșeni și bucovineni (cei din nordul țării), basarabeni (locuitorii din Republica Moldova, care în prezent este un stat independent, dar nu cu mult timp în urmă era o parte din România, iar limba lor oficială este tot româna), dobrogeni (oamenii mării, situați în sud-est) și bineînțeles muntenii, localizați în partea de sud între olteni și dobrogeni, și care de multe ori sunt incluși sub denumirea de olteni.

Ei bine, acum știți puțin mai multe despre români și câte tipuri de români există. Să rețineți însă că această clasificare a denumirilor este doar un punct de vedere personal, bazat pe interacțiunile personale cu români din diferite părți ale acestei țări, așa că nu toate lucrurile descrise se aplică în toate cazurile.

[English]

You might also like: