De ce ar trebui ca studenții să fie și voluntari: Prima parte

EnRo Volunteering intext 4

Fiecare student vrea să-și amintească de studenție ca de o aventură memorabilă a vieții sale. După cum îmi place să spun, în timpul studiilor avem cel mai mult timp de a ne implica în diverse activități, de a călători și a ne distra cât mai mult posibil. Dar cine spune că asta e tot?

În ultimul timp, tot mai mult accent e pus pe voluntariat, iar angajatorii au început să-l considere într-adevăr experiență de lucru.  Așadar, sunt studentă, dar și voluntar în cadrul celei mai cool organizații studențești, Erasmus Student Network. Weekendul trecut a avut loc primul meu training internațional cu un grup de oameni minunați, nu mai încape nici un fel de îndoială, câte beneficii are voluntariatul în viața tinerilor. Din acest considerent, m-am gândit să aștern câteva dintre cele mai bune motive pentru care studenții ar trebui să voluntarieze.

În primul rând, voluntariatul înseamnă întâlnirea cu studenți cu care împărtășesc aceleași interese. Putem studia în cadrul aceleiași facultăți, avem diferite topicuri de discuție și începem să avem tot mia mult în comun. Cine m-ar putea înțelege mai bine decât proprii mei ESN-ers? Deoarece mă pasionează domeniul educației datorită numeroaselor mele mobilități de studiu peste hotare, am decis să mă alătur Comitetului Internațional de Educație (ICE) din cadrul ESN și să mă dedic acestui domeniu.

Bineînțeles, nu a durat mult până am devenit prieteni și am început să ne punem ideile în practică. Ce vreau să spun cu asta? Ei bine, sunt multe proiecte pe care le putem implementa și odată cu ele vine și partea distractivă. Mergând la Bruxelle (pentru că acolo se află ESN House și biroul principal) am avut oportunitate de a întâlni oameni care au evoluat profesional datorită voluntariatului lor. Cum o fi să-l întâlnești tocmai pe Directorul Erasmus+ și Președintele ESN Internațional (pentru că da, ESN este o organizație internațională) și să le asculți poveștile de viață și cum i-a schimbat voluntariatul? Unii dintre aceștia lucrează acum la jobul visurilor lor în cadrul Comisiei Europene sau la organizații ale acesteia. Deci da, visele devin realitate și noi, tinerii, avem acces în instituții cu standard european.

Printre altele, am vizitat si Comisia Europeană. Doi delegați ai acesteia ne-au prezentat planurile de viitor și cu se va îmbunătăși programul Eramus+ (împrumuturi bancare Erasmus+ care vor permite studenților un întreg ciclu masteral de studiu într-o țară europeană), ne-au cerut părerea și au fost extrem de deschiși în a-și împărtăși cele mai bune cunoștințe cu noi, cei care reprezentăm vocea studenților (pe plan/ în cadrul internațional).

Dar stai, încă mai sunt multe de povestit. Traininguri despre cum se scrie un proiect și cum se aplică pentru un grant, workshopuri despre cum ne putem include așa-numitele ‘hard and soft skills’ dobândite în cadrul ESN  în CV-ul nostru, cum se scriu documentele de poziție și de reacție a studenților la diferite măsuri implementate sunt doar o parte dintre activitățile la care am luat parte. De asemenea, cum pot influența aceste practici despre educație, tineret și mobilități incluse la nivel local și național a fost unul dintre obiectivele cheie ale întalnirii.

EnRo Volunteering intext 2

Și da, această experiență mi-a sporit cu siguranță motivația și creativitatea, m-a învățat lucruri esențiale și profunde din domeniul educației și m-a făcut să mă identific ca cetățean european care poate contribui considerabil la îmbunătățirea sistemului educațional. Vrei să știi mai multe? Stai aproape, mai multe informații în curând.

EnRo Volunteering intext 3

banner_ro [English]

You might also like: