Ieşim la o cafea?

Pentru mulţi dintre noi cafeaua reprezintă un remediu împotriva oboselii, o plăcere împărţită cu prietenii, un viciu, un ritual sau un pretext de a ne apropia de alţii. Adesea ne dăm întălnire ‚la cafea’ sau aşteptăm cu nerăbdare următoarea pauză ‚de cafea’.

Se pare ca nouă persoane din zece consumă cel puţin o dată pe zi unul dintre sortimentele urmatoare de cafea: cafea instant, naturală, 3 in 1 şi cappuccino, iar un român din trei are asupra lui (pe birou, in geantă, în torpedou etc.), un plic de cafea solubilă.

Pe piaţa românească, cafeaua este distribuită în trei segmente: prăjită, solubilă şi specialităţi. Conform unor studii recente, mai mult de 50% din români preferă să îşi prepare cafeaua de dimineaţă în mod tradiţional, la ibric. Cu toate acestea, tendinţa actuală a consumatorilor este de a se orienta spre modul cel mai uşor şi rapid de preparare al cafelei. Astfel, segmentul ‚3 în 1’ se bucură de o creştere a popularităţii în rândul consumatorilor, care apreciază faptul că pot găsi într-un singur pliculeţ toate ingredientele necesare preparării unei cafele delioase: cafea, lapte, zahăr.

Spre deosebire de alte state europene, consumul de cafea este încă destul de redus în România, aproximativ 2,3 kg pe cap de locuitor în 2007. Conform Organizaţiei Internaţionale a Cafelei, în fruntea clasamentului european se află Finlanda cu 11,94 kg pe cap de locuitor, Austria cu 7,6 kg şi Germania cu 7,4kg pe cap de locuitor. Până şi vecinii noştri consumă mai multă cafea decât noi: Ungaria 3,32 kg pe cap de locuitor, iar Bulgaria şi Serbia aproximativ 3 kg pe cap de locuitor.

O posibilă explicaţie pentru acest decalaj în ceea ce priveşte consumul de cafea pe piaţa românească ar fi taxele încă ridicate care se aplică importurilor de cafea şi întârzierea în alinierea la legislaţia europeană. Cu toate acestea, consumul de cafea a înregistrat o creştere de 20% în ultimul an, datorată în mare parte şi creşterii puterii de cumpărare a românilor.

Cafeaua instant se numără în topul preferinţelor persoanelor cu grad înalt de educaţie iar produsele de tip ‚3 în 1’ sunt consumate în special de tineri. În ceea ce priveşte consumul de cappuccino, caffe latte sau latte macchiato, femeile rămân cele mai mari consumatoare.

În perioada interbelică, românii obişnuiau să-şi ia cafeaua de dimineaţă şi să citească presa locală sau occidentală în cafenele. Se pare că acest obicei se bucură din nou de mare apreciere, dovadă fiind numărul crescut de cafenele atât din Bucureşti, cât şi din provincie, în ultimii ani, mari lanţuri precum Starbucks deschizându-şi porţile şi la noi.

Iată mai jos două reclame pentru două dintre cele cele mai populare mărci de cafea pe piaţa românească.

You might also like:

  • Sorry, but we couldn't find anything useful.