Plai Festival

Probabil cu toții știm că fiecare popor are muzica și tradițiile lui, fel de fel de obiceiuri și instrumente aparte cu care dau glas emoțiilor proprii. Ei bine, o data pe an, la inceputul toamnei, există un loc în România, unde o mână de voluntari minunați și determinați, încearcă să aducă laolaltă câte puțin din muzica altor popoare din întreaga lume. Acest loc se numește Plai Festival – un eveniment care susține arta și multiculturalitatea, desfășurându-se în fiecare an în Timișoara, în luna septembrie.
mahandi-1061341-m

Numele festivalului – Plai – este destul de sugestiv întrucât te trimite cu gândul la tradiție, obiceiuri, natură, voie bună. Pe lângă numeroase concerte care au loc în cadrul festivalului, există numeroase workshop-uri și alte standuri prin intermediul cărora sunt promovate diferite forme de artă, de la obiceiuri tradiționale (olărit, țesut) la teatru, arte plastice, fotografie, filme și chiar alte forme de artă, mai puțin convenționale.

Multiculturalitatea este de asemenea un element foarte prezent la acest eveniment. Plecând de la ideea că zona în care se desfășoară evenimentul – Banat – este oricum un spațiu multicultural, având numeroase etnii și culturi diferite care conviețuiesc laolaltă (sârbi, maghiari, germani, francezi, cehi), organizatorii festivalului au decis că este foarte important împărtășirea aspectelor legate de cultura fiecărui popor. De aceea, prin colaborarea cu diferite consulate, ambasade și institute culturale, au reușit să aducă la Festivalul Plai și alte culturi, mai puțin cunoscute în România, cum ar fi cultura peruană, portugheză, olandeză, israeliană şi altele.

Organizatorii Festivalului Plai au adus în România numeroși artiști de renume, cum ar fi Patrice, Nouvelle Vague sau ZAZ, reușind să ne surprindă în fiecare an cu programul evenimentului. Însă cel mai minunat lucru la acest festival este legat de membrii din echipa de organizare, care sunt cu toții voluntari. Ei ne demonstrează în fiecare an cât de mult prețuiesc arta, cultura și multiculturalitatea și cât de important este să împărtășești aceste elemente cu alti oameni.

Pentru cei care nu știați de Plai Festival până acum, mai aveți de așteptat încă un an până la ediția următoare, întrucât festivalul de anul acesta s-a terminat duminică!

[English]

You might also like: