Sunetul tăcerii

Cu toții am trăit momente de liniște completă. Chiar și atunci când trăim în unele dintre cele mai aglomerate orașe unde există constant un zgomot de fundal, tot găsim momente de liniște perfectă (în dormitor înainte de a merge la culcare, în lift, dimineața devreme în drum spre stația de autobuz etc.).
Taize-Silence

Te-ai gândit vreodată cum sună tăcerea? Te poți vedea trăind într-o lume lipsită de sunete? Probabil mulți spun că liniștea, prin definiție, este lipsită de sunet. Până acum sunetele au jucat un rol important în viața oamenilor. Sunete diferite, puse împreună, creează muzică. Dar ce este muzica? De ce are o influență atât de mare asupra oamenilor? Ne face să avem piele de găină, este un mod de a-ți exprima sentimentele, ne face fericiți când suntem triști, ne ajută să sărbătorim împreună cu diferite ocazii, este un mod de a communica și relaționa cu ceilalți, este un mod de viață, este doza ta de energie dimineața, ne oferă un ritm, ne definește starea și lista poate continua.

Întorcându-ne la suntetul tăcerii…ai putea să-l descri? Te-ai gândit vreodată cum sună tăcerea pentru persoanele surde? Poate că unii ar spune că nu pot experimenta sunetul întrucât sunt lipsiți de auz dar o artistă formidabilă ne-a demostrat contrariul! Este unul dintre cei mai buni percuționiști din lume și este lipsită complet de simțul auditiv! Așadar, cum poate să creeze melodii nemaipomenite în condițiile în care nu poate auzi sunetele pe care le creează?

Ea ne-a demonstrat că secretul sunetelor și al muzicii este vibrația! Corpul uman are o structură incredibilă și foarte complexă. Are mulți senzori de percepție și reacționează în funcție de factorii externi. În momentul în care corpul uman este lipsit de unul dintre senzorii de percepție principali, precum auzul, se concentrează pe dezvoltarea celorlalte simțuri, făcându-le mai puternice decât sunt ele în mod normal. Atunci când percepi sunetul unei melodii, îl simți prin intermediul întregului corp, nu doar prin sistemul auditiv. În acest fel Evelyn Glennie a reușit să găsească o cale prin care să perceapă sunetele, chiar dacă nu poate auzi. Am fost foarte impresionată când am văzut-o prima dată interpretând, desculță – ca să poată simți vibrația sunetelor, folosind doar niște cutii goale de aluminiu pe o stradă, compunând ritmuri mai complexe decât alte persoane care pot auzi ceea ce cântă. Dacă încă nu v-am convins, vă invit să vedeți cu ochii voștri:

Revenind acum la tăcere sau liniște, aceasta poate fi relaxantă câteodată, alteori un pic jenantă (precum tăcerea neplăcută din lift atunci când mai sunt și alte persoane în el), dar în cele din urmă, liniștea este un aspect pe care îl trăim și întâlnim frecvent. Liniștea are propriile ei senzații și fiecare o percepem diferit, în funcție de locația în care ne aflăm, de persoanele care ne înconjoară, în funcție de starea noastră de spirit din momentul respectiv și alți factori externi. În consecință liniștea este sexi (cum spun cei de la Einsturzende Neubauten 🙂 ); liniștea nu este un sunet; liniștea este prezentă și o putem simți. Ai încercat vreodată să simți sau să auzi sunetul tăcerii?

[English]

You might also like: