Țineți minte, țineți minte, data de 5 noiembrie…

Complotul și trădarea prafului de pușcă

Sau numele său oficial: Complotul prafului de pușcă. În cazul în care nu sună familiar, poate pot să vă reîmprospătez memoria astfel:

RO 5thnov intextFigura reprezentativă a lui Guy Fawkes sub forma unei măști: un simbol al oprimării, precum și al revoltei, revoluției, anarhismului și posibil și alte forme de manifestare a revoltei, violente sau nu – justificată sau nu.

Cine a fost Guy Fawkes?

”Ultimul om care a intrat în Parlament cu intenții oneste” a trăit între 1570 și 1606 în Anglia, iar în ultima parte a vieții sale s-a alăturat grupului Catolicilor Englezi ce au pus la cale Complotul prafului de pușcă ce a eșuat în 1605 – cu scopul de a-l asasina pe regele James I și de a restaura monarhia catolică. Guy a fost cel responsabil de detonarea prafului de pușcă ce avea să arunce în aer Casa Parlamentului (Palatul Westminster). Planul nu i-a reușit deoarece a fost arestat în dimineața zilei de 5 noiembrie, ziua planificată pentru detonare. A fost torturat, condamnat pentru înaltă trădare după care spânzurat.

De ce (încă) ne amintim de el?

Numele său este în mod infam ”invocat” în fiecare an pe 5 noiembrie, pentru a celebra evitarea asasinării regelui. Focuri sunt aprinse pe tot cuprinsul Marii Britanii iar imagini cu Guy Fawkes sunt aruncate în ele. Deși sărbătoarea nu mai este la fel de populară astăzi, figura lui Guy Fawkes a devenit o imagine reprezentativă pentru mișcările contra sistemului și de opoziție politică.

Parțial, imaginea pe care Guy Fawkes o are astăzi se datorează succesului ”V for Vendetta”, un roman grafic plasat într-o lume distopică, dar mai ales datorită filmului realizat după carte de către Warner Bros. în 2006, în care caracterul principal (ce își acoperă fața cu o mască ce arată ca Guy Fawkes) conduce o revoltă populară împotriva unui Guvern opresiv – ducând conspirația din 1605 la finalul dorit inițial, și anume aruncarea în aer a Parlamentului – chiar dacă reprezintă doar un simbol.

De ce nu ar trebui să ”uităm, uităm” data de 5 noiembrie?

Într-o eră a neliniștii și nesiguranței, a confuziei și a fricii, poate un simbol al schimbării în bine și al justiției ne-ar folosi. Poate că Guy Fawkes nu este candidatul ideal pentru asta; nu ar trebui să aruncați în aer Parlamente, sau orice altă clădire. Violența nu ar trebui să fie parte din spiritul vremurilor noastre…dar înțelegerea și acceptarea semenilor, respectul mutual și respingerea nedreptății ar trebui să fie.

Deci poate putem să-l transformăm pe bătrânul Guy Fawkes în ceva mai bun: un simbol pentru un viitor mai bun. Cât despre ziua de naștere pentru un astfel de simbol? Ce ziceți de data de azi…?

[English]

You might also like:

1 thought on “Țineți minte, țineți minte, data de 5 noiembrie…”

Comments are closed.