Trăim într-o lume colorată

Te întrebi uneori de ce părerile tale sunt diferite de cele ale prietenilor de peste ocean? Ţi se întâmlă să nu înţelegi obiceiurile şi reacţiile străinilor? Vreun prieten de-al tău din străinătate s-a supărat din cauza unei glume pe care tu o considerai haiosă şi nevinovată? Hai să încercăm să găsim împreună un răspuns la aceste întrebări! Din câte putem remarca, fiecare cultură dictează anumite comportamente, viziuni, atitudini şi stereotipuri. Unii oameni se pot adapta mai uşor interacţiunilor multiculturale şi acest lucru îi face să înţeleagă şi să accepte mai uşor viziunile altor oameni dar alţii nu pot face acest lucru. Acesta este motivul pentru care prietenii tăi de peste graniţă pot vedea lucrurile ca tine sau altfel.

Diferenţele în ceea ce priveşte modul de interacţionare al oamenilor sunt mult mai evidente când are loc o comunicare între persone care aparţin unor culturi diferite. În cel mai rău caz, indivizii îi vor privi pe ceilalţi prin propria lor prismă şi vor fi tentaţi să-i încardeze într-un stereotip fără a-i analiza mai profund. O asemenea abordare superficial poate duce la o percepţie deformată datorită faptului că persoana nu este percepută aşa cum este, ci apariţia sa este filtrată de bagajul cultural al privitorului. Acesta este şi motivul pentru care gluma ta poate să nu îi pară amuzantă unui prieten de la celălalt capăt al lumii.

Prejudecăţile şi stereotipurile au fost observate ani de-a lungul de către specialişti şi se pare că multe dintre ele sunt răspândite pe o scară foarte largă. Dacă vii din Asia mănânci mult orez, dacă eşti german bei multă bere, dacă eşti rus bei multă vodcă, dacă, dacă..Ar trebui să încercă să scăpăm de aceste lucruri deoarece nu sunt constructive şi nu fac altceva decât să deformeze realitatea care poate fi la îndemâna noastră însă nu o putem vedea corespunzător. Descoperirea persoanei în sine este cheia acceptării. Trebuie doar să scăpăm de vechea mentalitate şi să încetăm să mai punem etichete oamenilor de la început.

Modul de manifestare al prieteniei sau aversiunii depinde foarte mult de cultură. Unii oameni tind să fie puţin mai intruzivi pentru a câştiga simpatie în vreme ce alţii pot percepe acest lucru chiar pe dos. Lecţia interacţiunilor între persoane aparţinând unor culture diferite este una a acceptării, cel puţin până te convingi prin mijloace proprii în legătură cu o persoană. Unori este greu să discerni dacă cineva se comport foarte frumos cu tine datorită educaţiei sau din prietenie. Trebuie să înţelegem particularităţile comportamentale ale altor persoane câtă vreme nu există nicio intenţie rea la mijloc. A găsi un motiv bun sau rău pentru comportamentul cuiva este o activitate care consumă timp şi energie. Problema găsirii unei explicaţii înainte de a pune o etichetă cuiva este o mare provocare. Acest lucru solicită voinţă şi pasiune pentru oameni în general deoarece te plasează la confluenţa a două culturi. În asemenea situaţii trebuie să privim oamenii atât prin prisma valorilor noastre dar şi prin propria lor prismă, specifică culturii căreia îi aparţin. Spre exemplu poate nu ne place modul cum o persoană din altă ţară mănâncă. Nu trebuie să-l etichetăm drept needucat. Poate aşa se mănâncă în locul din care el vine. A pune o etichetă este uşor însă a te concentra pe calităţile persoanei este mai greu. Totuşi, oamenii nu merită să fie trataţi cu superficialitate.

De asemenea, din punct de vedere al proxemicii lucrurile stau diferit în funcţie de cultura căreia îi aparţin indivizii. În anumite culturi o postură mai apropiată poate fi percepută drept afecţiune în vreme ce în altele aceasta apare ca o ameninţare. După cum afirma şi cercetătorul Edward T. Hall, oamenii au atitudini diferite când vine vorba despre acest lucru. Oricum, elementele ce ţin de nonverbal nu sunt analizate în mod current. Ele sunt privite la nivel empiric şi trezesc de obicei emoţii. Acest lucru nu poate fi judecat deoarece face parte din natura umană. Uneori totuşi, dacă nu avem cheia corespunzătoare nu putem descifra codul care se ascunde în spatele comportamentului cuiva. În asemenea cazuri este bine să ne înarmăm cu rabdare şi toleranţă. Până la urmă trăim într-o lume divers şi frumos colorată şi diferenţele dintre oameni sunt cele care dau această culoare.

[English]

You might also like: