Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!

Huhtikuun ensimmäinen on kaikkien keppostelijoiden suosikkipäivä: aprillipäivä! Tämä epävirallinen juhlapäivä, joka juontaa juurensa antiikin Rooman aikaiseen Hilaria-juhlaan on ainoa päivä vuodesta, jolloin on sosiaalisesti hyväksyttävää puijata muita ympärilläsi – mutta mielellään ainoastaan leikkimielisesti – ja nauraa toisten kustannuksella. Yksityishenkilöt eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka nauttivat aprillipäivän vapaudesta. Useat julkiset yhtiöt ja tahot, esimerkiksi radio- ja televisiokanavat, osallistuvat ilonpitoon omilla metkuillaan. Alle on koottu neljä erilaista sanomalehdissä julkaistua pilaa (koko lista on saatavilla täällä). Olisitko itse mennyt lankaan?

1. Viheltävät porkkanat: vuonna 2002 brittiläinen kauppaketju Tesco julkaisi ilmoituksen, jonka mukaan uudet geenimuunnellut porkkanat olivat saapuneet kauppoihin. Ilmoituksen mukaan porkkanat alkaisivat viheltää, kun ne keitettäisiin kuumassa vedessä. Kyseenalaista toki on, kuka alkuunsa haluaisi hankkia viheltäviä porkkanoita!
2. Rattijuopumus internetissä: vuonna 1994 yhdysvaltalaisessa sanomalehdessä julkaistiin mielenkiintoinen uutinen. Kongressin kerrottiin hyväksyneen lakialoite, joka teki interentin käyttämisestä humaltuneena laitonta. Useimmat lukijat eivät kuitenkaan menneet halpaan, olihan artikkelin kirjoittajaksi merkitty Lirpa Sloof (aprillipäivä englanniksi takaperin kirjoitettuna).
3. Digitaalinen Big Ben: vuonna 1980 brittiläinen sanomalehti kirjoitti, että Big Ben, Lontoon ikoninen maamerkki, oli saamassa uuden entistä modernimman ulkoasun. Alkuperäinen kello oli määrä korvata digitaalisella versiolla, ja kellon viisarit oli tarkoitus lahjoittaa pois. Tätä jekkua ei kuitenkaan pidetty kovinkaan onnistuneena: suurin osa lukijoista loukkaantui verisesti jo pelkästä ajatuksesta.
4. Edisonin uusin keksintö: jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1878 yhdysvaltalainen sanomalehti julkaisi artikkelin, jonka mukaan fonografin keksijä – Thomas Edison – oli luonut uuden laitteen. Laitteen sanottiin toimivan mullalla ja vedellä, valmistaen niistä viljaa ja viiniä. Uutinen levisi laajalle, ja kenties hitaamman tiedonkulun takia lukijat ottivat jutun todesta. Edison julistettiin neroksi.

Tiedätkö muita tunnettuja aprillipäivän tempauksia? Millaisia jekkuja itse käytät? Huijattiinko sinua tänään? Jaa ne kanssamme kommenttiosiossa!

[English]

You might also like: