Berliinin unohdetut aarteet

Berliini on jo vuosien ajan ollut turistien paljon suosima lomakohde. Ja ei ihmekään – kaupungilla on niin paljon tarjottavaa jokaiseen makuun. Haluat ehkä viettää sivistyneen kulttuuriloman kierrellen lukuisissa museoissa, hienoissa ravintoloissa ja käymällä Berliinin filharmonikkojen konsertissa. Tai mieluummin haluat ehkä sukeltaa kaupungin eläväiseen yöelämään huippuklubeineen ja päiväsaikaan saatat haluta tutkia Berliinin historiallisia rakennuksia ja paikkoja, joita kaupunki on pullollaan. Berliinistä löydät kaiken tämän.

Berliini on n. 3,5 miljoonalla asukkaallaan Saksan suurin kaupunki ja pääkaupunki vuodesta 1990 lähtien, jolloin Itä-Saksa ja Länsi-Saksa yhdistyivät. Se on myös yksi Saksan 16:ta liittovaltiosta (saksaksi Bundesland). Kaupungilla on kieltämättä todella kiehtova historia. Vuosien 1618 ja 1648 välisenä aikana Keski-Euroopassa riehui katastrofaalinen Kolmekymmenvuotinen sota, ja kaupunki menetti tuona aikana puolet väestöstään. 1900 luvun alkupuolella kaupungissa kukoisti saksalainen expressionismi ja paljon uusia taiteenmuotoja luotiin mm. maalauksen, elokuvan ja arkkitehtuurin aloilla. Myöhemmin toisen maailmansodan aikana kaupunki koki hirvittävyyksiä, kun valtaan noussut natsipuolue hallitsi maata. Sodan seurauksena maa jaettiin voittajavaltioiden kesken neljään miehitysvyöhykkeeseen, ja myöhemmin, vuonna 1961 rakennettiin Berliinin muuri erottamaan Itä- ja Länsi-Saksaa. Vuonna 1989 poliittinen tilanne sai yllättävän käänteen, kun muuri murrettiin ja Saksan liittotasavalta, niin kuin se tänä päivänä tunnetaan, sai alkuna.

Monet turistit eivät tiedä, että paljon tästä Berliinin vaikuttavasta historiasta on vieläkin löydettävissä. Enkä tarkoita nyt, että siinä samassa loistossa ja mahtipontisuudessa kuin parhaimpina päivinä, vaan siinä kaikessa hämäryydessään, nostalgisuudessaan, aavemaisuudessaan ja samaan aikaan lumoavaisuudessaan. Tässä ja seuraavassa artikkelissani vien teidät matkalle Berliinin unohdettuun, hylättyyn maailmaan. Oletko valmis? Pidä tiukasti kiinni ja nauti matkasta!

Teufelsberg3-intext_both

Teufelsberg on keinotekoinen kukkula kaupungin itäpuolella, joka kohoaa aina 120,1 metriin merenpinnan yläpuolelle. Kukkula on tehty sodan runtelemien rakennusten jäännöksistä. Sen päälle oli määrä nousta kuuluisan arkkitehdin, Albert Speerin, suunnittelema natsien sotatieteellisen tiedekunnan koulutusrakennus, mutta sitä ei ehditty koskaan viimeistelemään. Kuten sanottu, sodan jälkeen kukkulaa korotettiin raunioiden jäännöksillä ja vuonna 1961 Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto (NSA) rakensi sinne yhden suurimmista kuunteluasemistaan. Tarkoituksena oli salakuunnella Neuvostoliiton ja Itä-Saksan armeijan viestiliikehdintää. Tänä päivänä paikka houkuttelee paljon turisteja sekä graffititaiteilijoita, ja syystäkin; horisontissa komeileva siluetti ja pallonmuotoisten kuuntelurakennusten taianomainen kaiku eivät takuulla jätä vierailijoita kylmäksi. Valitettavasti sisäänpääsyä on sittemmin ruvettu rajoittamaan, joten kannattaa olla valmis tyytymään sen ihailemiseen aidan toiselta puolen.

Useat graffitiartistit voivat päästää luovuutensa valloilleen ja tulos onkin usein sanoinkuvailematon.
Graffitiartistit voivat päästää luovuutensa valloilleen ja tulos onkin usein sanoinkuvaamaton.

 

Seuraavassa artikkelissani vien teidät syvemmälle Berliinin kiehtovaan, unohdettuun maailmaan. Olethan valmis?

 

banner_fi

[English]

You might also like: