Elokuva-arvostelu – Erämaan armoille (Into the Wild)

Oletko ikinä miettinyt jättäväsi nykyisen elämäsi taaksesi kokeaksesi jotain täysin uutta? Tuntuuko sinusta joskus siltä, että haluaisit paeta oravanpyörästä ja päästä eroon elämän raskaasta taakasta ja yksinkertaisesti vain aloittaa puhtaalta pöydältä? Tämä ”täysin uusi” voi tarkoittaa muuttamista uuteen kaupunkiin tai maahan, työpaikan vaihtamista tai menemistä matkustamaan määrittelemättömäksi ajaksi. Entä oletko ikinä kyseenalaistanut joitakin tämän päivän kapitalistisen maailman ja kulutusyhteiskunnan ongelmia? Se on todella hyvä asia jos olet, sillä se tarkoittaa myös samalla sitä, että vaikka et ole täysin tyytyväinen senhetkiseen elämääsi, haluat kuitenkin parantaa asioita etsimällä uusia vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Tämä puolestaan tekee elämästäsi onnellisemman ja rikkaamman. Kriittinen ajattelu myös kehittää sinua ihmisenä ja auttaa sinua muodostamaan omia mielipiteitä sekä omanlaisen maailmankuvan. Vaikka monet meistä tykkäävät vain leikitellä näillä ideoilla, maailmassa on kuitenkin ollut ainakin yksi ihminen, joka ajatteli asioita niin syvällisesti, että sai lopulta kaikesta tarpeekseen ja teki päätöksen, ison päätöksen, joka muutti monen ihmisen elämän lopullisesti, hänen omansa mukaan lukien.

intext ITW 1

Jotkut teistä saattavat jo arvata, että puhun elokuvasta Erämaan armoille (2007). Se on henkeäsalpaava tositapahtumiin perustuva, 90-luvun alkuun sijoittuva elokuva uskaliaasta seikkailijasta, Christopher McCandlessista, joka juuri hiljattain valmistui Emoryn yliopistosta loistavin arvosanoin historiassa ja antropologiassa. Christopher oli tykätty opiskelija ja toimi mm. yliopiston yleisurheilujoukkueen kapteenina. Hänen perhe-elämänsä näytti olevan myös kunnossa, ainakin ulkoapäin katsottuna – rakastavat ja varakkaat vanhemmat, sisko ja viihtyisä koti. Jokin kuitenkin vielä vaivasi Christopherin mieltä. Hän ei ollut tyytyväinen elämäänsä, vaikka hänellä olikin käytännössä kaikki, mitä toivoa voi. Hän ei arvostanut materialismia, hän ei halunnut uutta autoa, vaikka hänen vanhempansa yrittivätkin sitä hänelle valmistujaislahjaksi tarjota, hän ei halunnut rahaa, minkä takia hän lahjoitti 24 000 dollaria hyväntekeväisyyteen ja heitti kaikki pankkikorttinsa roskakoriin. Hän pakkasi vain tärkeimmät tavarat reppuunsa ja aloitti elämänsä suurimman seikkailun löytääkseen sen ”vapauden huipentuman”, joka hänen elämästään puuttui. Määränpää: Alaska.

Christopher liftaa USA:n halki ja kohtaa matkan varrella mielenkiintoisia ihmisiä, jotka inspiroituvat tästä nuoresta kapinallisesta, joka on tarpeeksi rohkea kyseenalaistamaan yhteiskuntaamme ja valitsemaan toisenlaisen tien. Elokuva tuo hyvin esille sen tuskan, jota Christopherin vanhemmat ja perhe kokevat sen takia, koska eivät tiedä, mihin heidän poikansa on kadonnut. Matkan varrella, ennen Alaskaa, Christopher työskentelee viljavarastolla ja pikaruokaravintolassa tienatakseen juuri sen verran, että selviytyy matkallaan eteenpäin. Hän meloi kanootilla alas Coloradojokea, vietti aikaa hippileirissä sellaisten ihmisten kanssa, jotka olivat tehneet saman päätöksen kuin hän – jättää ”normaali” elämä taakseen. Lopulta Christopher, tai Alexander Supertramp kuten hän myöhemmin alkoi nimittämään itseään, saavutti määränpäänsä: pohjoisen suuren erämaan, Alaskan.

intext ITW 2

Hän yritti selviytyä omavaraisesti kalastamalla, metsästämällä ja keräämällä erilaisia juuria syötäväksi. Se osoittautuu kuitenkin vaikeammaksi kuin hän kuvitteli, ja Christopher alkaa vähitellen laihtua ja olla todella huonossa kunnossa. Elokuvan lopussa hän löytää hylätyn koulubussin keskeltä erämaata ja asettuu siihen asumaan. Hänen tilansa huononee entisestään ja hänestä tulee sekava ja heikko. Hän löysi sen, mitä hän alun perin lähti etsimään, ”vapauden huipentuman”. Hän näki lumoavia eläimiä ja luonnon todellisen kauneuden. Mutta nyt hän kamppailee elämästä ja kuolemasta. Christopher on niin sekavassa kunnossa, että hän tekee virheen. Hän kerää juuria ja syö ne. Niiden piti olla syötäviä juuria, mutta myöhemmin hän huomaa kasvikirjastaan, että kyseinen kasvi onkin myrkyllinen ja johtaa nälkiintymiseen ja lopulta kuolemaan. Näin Christopher allekirjoitti oman kuolemantuomionsa, minkä jälkeen hän käpertyi makuupussiinsa ja odottaa sitä lopullista vapautta, taivaaseen nousua. Hän kuoli vuonna 1992 ja oli silloin vasta 24-vuotias.

Erämaan armoille on todella vaikuttava elokuva. Vaikka se on surullinen monellakin tapaa, se on myös todella rohkaiseva, syvällinen ja opettavainen. Se pistää katselijat ajattelemaan elämänvalintoja, joita pidämme yleensä itsestäänselvyyksinä. Se muistuttaa meitä tosiasiasta, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa elää elämää ja että meidän tulisi tehdä elämässämme sellaisia valintoja, jotka tekevät meidät onnelliseksi. Näyttelijä Christopherin roolissa, Emile Hirsch, on roolissaan niin vakuuttava, että hän saa katselijat uskomaan että hän on oikea Christopher McCandless. Ohjaaja-tuottaja Sean Penn onnistuu loistavasti tarjoamaan katsojille kokonaisen tunteiden katraan – suru, tuska, kauneus, rohkeus, rakkaus… nämä kaikki on läsnä elokuvassa! IMDb antaa elokuvalle arvosanan 8.2/10, ja elokuva löytyy myös Empire Magazine -lehden 500 kaikkien aikojen parhaiden elokuvien listalta sijalta 473. Sen lisäksi Eddie Vedder, muusikko, joka vastaa suuresta osasta elokuvan musiikkitarjontaa, sai Golden Globen kategoriassa ”Best Original Song”. Elokuvan musiikki on toden totta kuin kirsikka kakun päällä ja tekee katseluelämyksestä täydellisen. Tätä elokuvaa ei kannata jättää väliin!

 

banner_fi[English]

 

You might also like: