Fyysisen ja henkisen puhdistautumisen paikka

Mikä sinulle tulee ensiksi mieleen, kun kuulet sanat kuuma, vesihöyry, savu ja puu? Kuvaus saattaa sopia moneenkin asiaan, mutta puhun nyt saunasta. Sana sauna on peräisin 1800-luvun lopulta ja suomen kielestä. Myöhemmin sana on levinnyt kaikkialle maailmaa ja nykyään se on laajalti käytetty termi kuvaamaan näitä mystisiä rentoutumishuoneita. Eri kulttuureilla on jo vuosisatojen ajan ollut omia muunnelmiaan saunasta – Pohjois-Amerikan intiaanien ja eskimoiden keskuudessa niin sanotut hikimajat olivat suosittuja, mutta niitä käytettiin enemmän vain apuvälineenä henkimaailman rituaaleissa ja rukoilemisessa. Keski-Amerikassa, tarkemmin Meksikossa ja Guatemalassa, alkuperäiskansoilla oli myös oma saunansa, kupolin muotoinen temazcal. Venäjällä puolestaan sauna tunnetaan nimellä banya ja se on hyvin samantyyppinen kuin pohjoismainen saunakin.

fin intext1

Kuitenkin se sauna, joka me tänä päivänä tunnetaan, on peräisin Suomesta ja pohjoismaista. Siinä missä saunojen tyypit vaihtelevat paljon, vaihtelevat myös saunomisen perinteet ja tavat. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa saunat eivät ole kovinkaan yleisiä. Joillakin kuntosaleilla ja hotelleilla saattaa olla sauna, mutta niiden lämpötila on useasti melko matala ja veden heittäminen kiukaalle ei ole sallittua. Saksassa taas löylyn heittäminen on sallittua mutta vain siihen tehtävään tarkoitetun henkilön, Saunameisterin, toimesta. Saksalaiset saunat on useasti koristeltu tiimalaseilla, jotka ilmoittavat, kuinka kauan saunassa ollaan oltu ja kuinka kauan vielä tultaisiin olemaan. Suomessa löylyn heittäminen on aivan normaalia ja oikeastaan mitä enemmän, sitä parempi.

intext both2

Joissain maissa, kuten Suomessa ja Saksassa, on täysin normaalia mennä saunaan alasti, kun taas joissain toisissa maissa on yleinen käytäntö pitää pyyhettä tai jotain muuta vaatekappaletta yllään. Alasti saunaan meneminen saattaa kuulostaa aivan hullujen hommalta niille, jotka eivät siihen ole tottuneet, mutta sillä ei ole minkäänlaista seksuaalista tarkoitusta, niin kuin jotkut saattavat luulla. Se on normaali ja luonnollinen osa saunakulttuuria. Suomessa kuitenkin on normaalia, että miehillä ja naisilla on omat saunavuorot, kun taas Saksassa tyypillisempää on se, että kaikki on saunassa samaan aikaan sukupuolesta riippumatta.

Saunalla on hyvin erityinen ja perinteinen rooli suomalaisessa kulttuurissa. Saunaa pidetään pyhänä paikkana ja vanhojen uskomusten mukaan esimerkiksi kiroileminen siellä ei ollut sallittua, jotta saunan haltijat eivät suuttuisi. Haltijoiden uskottiin taistelevan tauteja vastaan, ja tämän takia ei ollutkaan ollenkaan tavatonta hoitaa sairaita ja jopa synnyttää lapsia siellä. Fyysisten ja henkisten puhdistusvaikutusten uskottiin muinoin olevan jopa yliluonnollisia.

intext both

Nykyään Suomen saunakulttuuri ei ole enää yhtä spirituaalinen, vaikkakin sillä on yhä hyvin suuri merkitys monelle ihmiselle. Saunan uskotaan tarjoavan monia terveysvaikutuksia, kuten esimerkiksi parantuneen ääreisverenkierron. Suomessa arvioidaan olevan yhteensä noin 3,2 miljoonaa saunaa. Se tarkoittaa sitä, että siellä on enemmän saunoja kuin autoja. Hullut suomalaiset, joku voisi väittää! Noin miljoona saunoista lämmitetään käyttöön juhannuksena. Sauna on tärkeä osa muitakin suomalaisia juhlia, kuten esimerkiksi joulua ja uutta vuotta. On hyvin yleistä, että ihmisillä on joko sähkö- tai puusauna kotonaan. Ja usko pois, sille on käyttöä sen jälkeen, kun viettää tarpeeksi aikaa jäätävässä 25 asteen pakkasessa.

 

banner_fi[English]

You might also like: