Kauas Lokkien Kaupungista

Kun ulkomaalainen tiedustelee minulta, milloin Suomessa kannattaisi vierailla, vastaus on yksinkertainen: kesällä tietenkin. Suomen kesä jaksaa yllättää ja ihmetyttää kerta toisensa jälkeen – kaikki ne puiden vihreät sävyt, järvien sininen ja rypsipeltojen keltainen. Ja se valo. Koko maa ja sen kansa herää henkiin taas, ja luontokin muistuttaa, että nukkuminen on vain ja ainoastaan ajan tuhlausta. Joka vuosi pitkän ja ankaran talven jälkeen sen muistaa – tätä kannatti odottaa.

Helsingissä on turha vierailla kesäkuukausina, siellä ei nimittäin ole ketään. Kaupunkilaisten joukkopako tapahtuu yleensä kesäkuun lopussa ja kestää aina elokuun alkuun saakka. Turisteja ovat tervehtimässä ainoastaan Kauppatorin lokkiparvet sekä iloiset laput ravintoloiden ovissa: ”Lomalla, takaisin elokuussa!”. Suomen kesä on koettava toisin, nimittäin pakenemalla kaupungista.

Koti on missä mökki on

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä, ja monelle suomalaiselle se onkin tärkein lomanviettokohde. Kesämökki sijaitsee tyypillisesti järven tai meren rannalla, ja vesistön läheisyys on useille kriteeri numero yksi. Matkustuskilometrejä mökeille kertyy vuoden aikana ällistyttävät viisi miljardia, joka tekee noin tuhat kilometriä per asukas. Monelle suomalaiselle mökki ja luonto ovat luonnollinen elinympäristö, ja ne tarjoavat täydellisen vastakohdan kiireiselle kaupunkielämälle: ei tarvitse seurata aikatauluja tai olla pukukoodien orjana. Mökit ovatkin usein ulkomuodoltaan yksinkertaisia – sisustus sekä huonekalut ovat jäänteitä menneiltä vuosikymmeniltä, kuten myös mökkivaatetus. Meikkausta katsotaan myös kieroon. Pääsääntö on, että maalla jokainen saa olla täysin oma itsensä, jättäen taakseen kaikki arkielämän kiireet ja vaatimukset.

Joka neljännessä mökissä ei ole sähköä ollenkaan, ja tämä on tietoinen valinta. Kun television talutushihnasta pääsee irti, jää aikaa kaikkeen muuhun tekemiseen, kuten esimerkiksi kalastukseen. Suomessa on lähes kaksi miljoonaa harrastuskalastajaa, ja monelle kalastus kuuluukin olennaisena osana lomaan. Sienien ja marjojen poimiminen on myös suosittu aktiviteetti, kuten myös perinteisten mökkipelien pelaaminen (esim. mölkky, kroketti ja tikka). Sauna on tietysti erottamaton osa mökkeilyä, ja sen ohessa uiminen. Järvivesi tuntuu pehmeältä iholla ja tekee hiuksista silkkisen pehmeät; olo ei ole koskaan tuntunut niin puhtaalta kuin saunomisen ja järvessä uimisen jälkeen. Myös kokkailuun on enemmän aikaa, ja ruokailut rytmittävätkin laiskoja, kiireettömiä kesäpäiviä.

Kokonaisuudessaan mökki on paikka, jossa sielu ja ruumis pääsevät ansaitulle lepotauolle, ja kuuluu erottamattomana osana suomalaiseen kesään. Siihen on helppo rakastua, katso vaikka itse.

[English]

You might also like: