Kuinka kotiutua vieraaseen kaupunkiin?

Nykyään on varsin tavallista, että ihmiset matkustavat jopa kuukausiksi tutkimaan maailmaa – repussa sandaalit ja aurinkovoide, ilman huolen häivää. Tilanne on täysin eri, kun lähtee töihin ulkomaille, siinä on nimittäin tosi kyseessä. Tietämys kaupungista ja kulttuurista on paljon tärkeämpää silloin kun asuu paikassa virallisesti. Tässä muutama vinkki teille, jotka harkitsette työntekoa ulkomailla:

1. Tee kotiläksysi.

Lainaa kirjastosta kattava opaskirja kohteesta ja opiskele hieman tulevaa asuinpaikkaasi – on heti helpompaa sopeutua kun tietää edes muutaman asian kaupungista. Opettele esimerkiksi reitti lentokentältä majapaikkaasi, minkälainen ravintolatarjonta alueella on sekä tulevat tapahtumat kaupungissa. Festivaalit ja muut yleisötapahtumat ovat loistavia tilaisuuksia tavata paikallisia ihmisiä, ja ne tarjoavat myös sopivia jäänrikkojia tulevien työkaveriesi kanssa.

2. Ota vapaata ennen kuin aloitat työt

Useimmat eivät halua vuokrata asuntoa internetin kautta, ja hyvästä syystä – ikinä ei tiedä mitä saa (vai saako mitään). Tästä syystä kaupunkiin kannattaa tulla vähintään 3-5 päivää ennen kuin työt alkavat, ja ryhtyä saman tien metsästämään asuntoa. Parhaassa tapauksessa olet sopinut jo muutaman asuntonäytön ennen saapumistasi. Kun asuntoasiat on saatu kuntoon, voit ryhtyä tosissasi kotiutumaan kaupunkiin.

3. Hanki hyvä, kompakti kartta

Painotus sanalla kompakti. Unohda ne kokoontaitettavat paperikartat jotka ensi tuulenpuuskan tullen mäjähtävät kasvoillesi, ja joita ei koskaan saa viikattua yhtä sievään pakettiin kuin mistä se alun perin otettiin. Oma suosikkini ovat opaskirjat, joissa on integroituna kartat eri alueista sekä muutama menovinkki. Se on tyylikäs ja kestää pidempään; tavalliselle paperikartalle voit heittää hyvästit jo ensimmäisen vesisateen jälkeen. Kadut ja kujat piirtyvät nopeasti paperilta mieleen, ja ensimmäisen kerran lähtiessäsi kotoa luottavaisena ilman karttaa voit salaa kätellä itseäsi.

Tästä eteenpäin kaikki on sinusta kiinni! Uskalla tehdä jotain spontaania, opaskirjahan antaa ainoastaan ehdotuksia. Löydä omat paikkasi, ja muista laittaa merkintä heti karttaan kun löydät jotain kiinnostavaa! Nämä ovat niitä hetkiä, kun todella alat tuntemaan olosi kotoisaksi, omat salaiset kolot ja kulmat joiden ansiosta et ole enää muukalainen, vaan ihka aito paikallinen!

Milloin vieras paikka alkaa tuntua kodilta? Kun olet oppinut hieman puhumaan kieltä? Vai kun olet saanut paikallisia ystäviä? Kerro meille oma vinkkisi!

[English]

You might also like: