Lucianpäivä: käänne valosta pimeyteen

Pohjoismaissa eletään parhaillaan kylmää ja pimeää vuodenaikaa, mutta onneksi joulu lähestyy jo hyvää vauhtia. Joulunodotuksen aikana vietetään myös Lucianpäivää, joka on valon juhla.

Lucianpäivää vietetään 13. joulukuuta, eli hyvin lähellä talvipäivänseisausta. Juhla on erityisen suosittu Ruotsissa, josta se on levinnyt myös muihin Pohjoismaihin. Lucianpäivänä voi nähdä valkoisiin puettuja Lucia-kulkueita, jotka kantavat kynttilöitä ja laulavat Luciasta kertovaa laulua. Kulkuetta johtaa yleensä Lucia-neito, jolla on päässään kynttiläkruunu. Luciakulkue tuo kirjaimellisesti valoa pimeyteen.

On ehkä yllättävää, että Pohjoismaista valon juhlaa juhlitaan juuri Pyhän Lucian nimissä: onhan kyseessä marttyyripyhimys kristinuskon varhaisimmilta ajoilta. Pyhän Lucian hahmo yhdistetään kuitenkin valoon nimensä vuoksi: nimi Lucia on johdettu latinankielisestä sanasta lux, joka tarkoittaa valoa. Lucianpäivän perinteet juontuvat joka tapauksessa useasta eri kulttuurista. Lucian hahmo on tullut aikojen saatossa osaksi esikristillisiä pohjoismaisia ja saksalaisia perinteitä, jotka liittyivät vuoden pimeimpään aikaan ja käännekohtaan päivän pituudessa. Nykyäänkin Lucianpäivä on uskonnollisesta pintaväristään huolimatta myös maallinen juhla.

Ei ole enää pitkä aika siihen, kun päivät alkavat taas pidentyä. Lucia on tuonut valon pimeyden keskelle…

Mitä tiedät Lucianpäivän juhlinnasta? Jaa kommenttisi kanssamme![English]

You might also like: