Matkalaukkuelämää

Lexio190314pictureMatkustaminen ja ulkomailla asuminen ovat kokemuksia, joita voi suositella kelle tahansa: uusien ihmisten tapaaminen, uusien kielien oppiminen ja uusiin paikkoihin tutustuminen ovat jo itsessään arvokkaita kokemuksia, mutta ulkomailla oleskelu kasvattaa myös työkokemusta, itseluottamusta ja antaa lisää näkemystä tulevaisuudensuunnitelmia varten. Mikäli kuitenkin asut ulkomailla kauemmin tai useissa maissa peräjälkeen, vaikeat hetket ovat väistämättömiä. Kulttuurishokista kirjoitetaan paljon, mutta silti mikään ei valmistanut minua joihinkin tuntemuksiin, joita olen kokenut muutettuani ulkomaille jo jokin aika sitten. Nämä kokemukset ovat tietenkin henkilökohtaisia – joku toinen saattaa kokea samat asiat aivan toisella tavalla!

Kielten sekamelska on enemmän sääntö kuin poikkeus:

On tavallista unohtaa sana jos toinenkin silloin tällöin. Useaa kieltä puhuvilla ja ulkomailla asuvilla tätä voi kuitenkin tapahtua paljon useammin: kun puhuu esimerkiksi kuutta kieltä, on niiden sekoittuminen toisiinsa lähes väistämätöntä. Töissä, kaupungilla, ystävien kanssa… Varaudu väärinymmärryksiin!

Matkalaukun pakkaamisesta tulee taidetta:

Jos oleskelet useassa maassa muutama kuukausi kerrallaan, et voi kantaa kaikkea omaisuutta mukanasi. On vapauttavaa huomata, kuinka vähällä jokapäiväisessä elämässä tulee toimeen, mutta toisinaan on äärimmäisen turhauttavaa joutua valitsemaan kenkäparin ja talvitakin väliltä. Toisaalta tavallinen arkipäivä tuntuu lähes jouluaatolta, jos löydät laukuistasi jotain, jota et edes muistanut ottaneesi mukaan!

Aika kotona tai perheen kanssa tuntuu etuoikeudelta:

Monet nuoret lähtevät ulkomaille saadakseen vähän omaa rauhaa perheestään, mutta kun tien päällä on ollut tarpeeksi kauan, alkaa läheisiä arvostaa ihan uudella tavalla. Tätä ei kannata kuitenkaan sekoittaa koti-ikävään: yksi vaikeimmista asioista ulkomailla oleskellessa on, että perheen puuttumista alkaa pitää normaalina olotilana. Harmi, ettei virtuaalihalaus tunnu samalta kuin oikea!

Tunnistatko yhtään näistä kokemukista omilta matkoiltasi? Kaikki vinkit ulkomailla oleskelua varten ovat tervetulleita!

[English]

You might also like: