Miksi opiskella kieliä?

Olet varmasti kuullut fraasin ”kaikkihan puhuvat englantia” melko usein. Englanti toden totta on niin kutsuttu lingua franca, jota useimmiten käytetään kulttuurien välisessä kommunikoinnissa, ja siitä on koko ajan kehittymässä vieläkin suositumpi kieli, sillä sen opetus ja opetuksen taso lisääntyvät kovaa vauhtia. Englanti on eittämättä todella tärkeä kieli osata – se on virallinen kieli noin 60 itsenäisessä valtiossa, noin 400 miljoonaa henkilöä puhuu sitä äidinkielenään, enemmän kuin 400 miljoonaa puhuu sitä vieraana kielenään ja 600–700 miljoonaa puhuu sitä vieraan kielenään. Vaikka englanti onkin niin laajalti levinnyt ja paljon käytetty kieli, maailmassa on silti lukuisia paikkoja missä sillä on vaikea, miltei mahdoton, tulla toimeen. Muutamina esimerkkeinä voisin mainita esim. Venäjän, Kiinan ja monet alueet Afrikassa. Näin ollen ei vain englannin vaan myös muiden kielien taitaminen on tärkeää. Kerron sinulle muutamia perusteluja, minkä takia…

Globalisoidu

Maailma on nykyään globaalimpi kuin koskaan ennen. Lentäminen on edullista, erilaiset poliittiset sopimukset ovat tehneet kansainvälisistä rajanylityksistä paljon helpompaa, yritykset toimivat globaalimmin kuin aikaisemmin, ja valtiot muuttuvat aivan uudenlaiseen suuntaan ihmiset muuttaessa maasta toiseen. Jotta pysyisit mukana muuttuvassa maailmassa, kannattaa sinun myös päivittää kielitaitosi ajan tasalle.

intext 1

Avaa mielesi

Vieraiden kielien osaaminen tarjoaa sinulle mahdollisuuden nähdä maailma ikään kuin monien erilaisten silmälasien lävitse. Yksinkertaisesti sanottuna ymmärrät toisen maalaisia ihmisiä paremmin, ja heidän tavat, tottumukset ja kulttuuri ei vaikuta tällöin ollenkaan niin oudolta kuin silloin, jos et tietäisi mitään heidän kielestä tai kulttuurista.

Harjoita aivojasi

Monet tutkimukset ovat osoittaneet sen, että vieraiden kielten oppiminen on hyödyllistä aivojen kognitiivisille ominaisuuksille ja pitää mielesi skarppina ja aktiivisena. Jotkut jopa väittävät, että kielten oppiminen hidastaisi joiden neurologisten sairauksien, kuten Parkinsonin taudin tai dementian kehittymistä. Voitko myös kuvitella, kuinka paljon enemmän sinulla on tietoa sisältävää materiaalia saatavillasi aivojen treenaamista varten, kun osaat useita kieliä?

intext 2

Paranna työllisyysmahdollisuuksiasi

Kielitaidot ovat erittäin tärkeä asia tämän päivän työ- ja liike-elämässä. Melkein joka työssä vaaditaan jonkin tasoisen englannin tai muun vieraan kielen osaamista. Lisäksi kaikki muu katsotaan suureksi eduksi. Osaamalla sujuvasti vierasta kieltä lyöt sellaiset vastustajasi, jotka muuten ovat yhtä ”hyviä” kuin sinä sekä avaat myös itsellesi ovet muiden maiden työmarkkinoille.

Ymmärrä itseäsi ja kotimaatasi paremmin

Usein asia on niin, että nähdäkseen lähelle on matkustettava kauas. Ulkomailla vietetty aika esim. opiskeluvaihdon, työn, kielikurssin tai oikeastaan ihan minkä tahansa muun syyn takia saa sinut katsomaan asioita uudelta kannalta. Ymmärrät, mikä kotimaassasi on hyvää ja mikä ei ehkä taas niin hyvää. Saatat ehkä myös huomata, että jotkin kulttuurisi ominaiset tavat ja tottumukset saattavat seurata sinua kaikkialle, mihin ikinä menetkin ja kuinka kauan tahansa reissussa oletkaan. On tärkeää myöntää itselleen, kuka on ja mistä on kotoisin, mutta tietenkin yhtä tärkeää on myös omaksua kohdemaan kulttuuri ja sen tavat.

 

banner_fi

[English]

You might also like: