Miksi rakastamme vihata?

Me parikymppiset kaupunkilaisnuoret ylpeilemme usein sillä, että olemme avarakatseisia ja suvaitsevaisia, rauhaa rakastavia olentoja jotka heristävät sormeaan rasistisille ja seksistisille puheille. Pinnan alla kuplii kuitenkin viha, joka on tähän mennessä – onneksi – purkautunut ainoastaan verbaalisessa muodossa. Avoimen vihapuheen määrä Facebookissa, Twitterissä, blogeissa ja jopa sanomalehdissä on hämmästyttävää, ja se herättää kysymyksen: Mitä hipsterit ovat oikein tehneet teille?

Hipsismin* nousu

William Satire kirjoitti vuonna 1985 nerokkaan artikkelin seksismistä, jossa hän käytti provokaatiota shokkikeinona asian tarkasteluun. Artikkelissa hän korvaa kaikki sanat, jotka viittaavat naiseen, mieheen tai feminismiin sanoilla ’musta’, ’valkoinen’, ’rasismi’ ym. Jos testaisimme samaa hipstereistä kertoville teksteille, vaikutus olisi sama, ellei pahempi. Miksi on hyväksyttävää sanoa ”Hipsterit pitäisi kaikki koota yhteen ja ampua” (suora lainaus, muuten), ja miksi tämä kyseinen ryhmä herättää niin suuria tunteita kaikissa Muissa? Johtuuko se ruutupaidoista tai paksusankaisista silmälaseista? Indie-musiikista? Kangaskasseista? Se on varmaan viiksien syytä, eiväthän he ota niitä edes tosissaan.

Yksi hipsismin positiivisista vaikutuksista on sen inspiroima valtava määrä huumoria. Hipster Hitler on internetin nokkelimpia sarjakuvia, ja hipstereitä mollaavat musiikkivideot keräävät miljoonia katsojia. Hipsterit ovat todella suosittu satiirin kohde, ja osa siitä on jopa hyvää. Mutta jo ajatus siitä, että hipsterit on yhdistetty Hitleriin sarjakuvassa on kuvaavaa siitä vihasta, jota ihmiset hipstereitä kohtaan tuntevat.

Identiteetin taakka

Johtuuko kaikki vain ennakkoluuloista, kuten muidenkin ismien kohdalla? Hyvä esimerkki on Helsingissä järjestettävä Flow-Festivaali, joka on musiikkifestivaali maustettuna taiteella sekä hyvällä ruualla. Ja joka ikinen festarikävijä on hipsteri, ja ainoastaan näyttäytymässä, sanovat Muut. Se on käsittämätöntä kuinka paljon inhoa ja ärsytystä tämä kyseinen festivaali aiheuttaa ihmisissä, jotka eivät ikinä ole jalallaan astuneet alueelle (eivätkä astu, He sanovat). Facebook on yhtäkkiä täynnä vihaisia kommentteja siitä, kuinka ”hipsterit pilaavat viikonloppuni”, vaikka todellisuudessa, kuten ystäväni hiljattain totesi, heidän tulisi olla tyytyväisiä siitä, että kaikki hipsterit ovat kerrankin samassa paikassa samaan aikaan, ja koko muu kaupunki on silloin Muiden leikkikenttänä.

Rob Horning toteaa artikkelissaan, että ”hipsterismi pakottaa päällemme identiteetin taakan, jota on jatkuvasti tarkkailtava, jos vain siksi, että välttyisimme vaikuttamasta hipstereiltä. Mutta onko hipstereitä, todellisia hipstereitä, edes olemassa, vai onko pelkästään läpitunkeva hipsterien pelko?” Maailmassa on kaiketi kaikki hyvin, jos hipsterit todella ovat se suurin paha.

*Hipsismi=Hip+sismi, muodostettu rasismin, seksismin ym. perusteella

Berliinissä järjestetään heinäkuussa Hipstereiden Olympialaiset, ja kilpailulajeihin kuuluvat mm. silmälasien heitto sekä iPhone-tökkiminen. Mitä itse ehdottaisit kilpailulajiksi olympialaisiin?

[English]

You might also like: