Ovatko kielet täällä jäädäkseen?

Arvaa, kuinka monta kieltä maailmassa on? Ehkä yllätys, ehkä ei, maailmassamme on noin 7 000 eri kieltä. Se on kerta kaikkiaan paljon! Euroopassa näistä kaikista kielistä puhutaan vain noin 260, kun taas esimerkiksi Aasiassa noin 2 200 ja Papua Uusi-Guineassa, kielitieteilijän paratiisissa, on tunnistettu olevan noin 830 eri kieltä. Se on valtava määrä yhdelle maalle. Niinkin paljon kuin 90 prosenttia näistä kielistä on sellaisia, että niillä on vain 100 000 puhujaa. Nykyään vieraiden kielten opiskelu on melko yleistä, mutta useimmiten vain niin sanottujen suurien kielien, kuten englannin, espanjan, kiinan, venäjän jne.

Mitä emme tule usein ajatelleeksi, on se, että noin 2 500 maailman kielen katsotaan olevan uhanalaisia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka niiden periytyminen onkin yhä melko tehokasta, niin esimerkiksi yksi tuhoisa luonnonkatastrofi saattaa riittää tuhoamaan koko kieliyhteisön, mikä voisi johtaa kielen kuolemiseen. Vieläkin hurjempaa on ajatella sitä, että maailmassa on useita kieliä, joilla on enää yksi hengissä oleva puhuja. Vuonna 2010 UNESCO Atlas of Endangered Languages toi ilmi, että maailmassa oli 18 kieltä, joilla oli vain yksi kieltä äidinkielenään puhuva henkilö hengissä. Tänä päivänä luku on todennäköisesti vieläkin pienempi. Siinä on ajattelemista! Mieti, että KOKO MAAILMASSA ei ole ketään toista henkilöä, jolle voisi puhua omalla äidinkielelläsi. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 % kaikista maailman kielistä tulee katoamaan vuosisadan kuluessa. Se on surullista, mutta globalisaation, kapitalismin ja kaupungistumisen väistämätöntä seurausta. Vielä surullisempaa siitä tekee se, että kielen mukana kuolee myös paljon perimätietoa, tapakulttuuria sekä erilaisia tapoja nähdä ja kokea maailmamme. Eli mitäpä olet mieltä, jos alkaisitkin englannin tai espanjan sijaan opiskelemaan mandania, amurdagia tai vaikkapa apiacáa? No joo, ei ehkä niin hyödyllistä, mutta haluan silti kertoa teille muutamasta uhanalaisesta kielestä, joista suurin osa meistä ei tiedä yhtään mitään…

  1. Hokkaido Ainu

Hokkaido Ainu on pieni kieli, joka kuuluu Ainujen kieliperheeseen. Sitä puhutaan nimensä mukaisesti Hakkaidon saarella Pohjois-Japanissa. Ainujen kieliperheeseen on muinoin kuulunut 19 erilaista murretta, mutta nykyään ainoastaan Hokkaido Ainu on elossa. Kieltä puhuu äidinkielenään vain 10 ihmistä ja muutama sata muu käyttää sitä, mikä tekee kielestä yhden maailman uhanalaisimmista kielistä.

  1. Dusner

Dusner on toinen uhanalainen kieli, jota puhutaan pienessä Dusnerin kylässä Papualla, Indonesiassa. Vuonna 2011 kävi ilmi, että kielellä on ainoastaan kolme äidinkielenään kieltä puhuvaa henkilöä hengissä. Dusner kuuluu austronesialaisiin ja malaijilais-polynesialaisiin kieliin.

  1. Lemerig

Lemerig on pieni kieli, jota puhutaan saarivaltio Vanuatussa, joka sijaitsee 1 750 km itään Australiasta. Kielellä on vain kaksi natiivia puhujaa, mikä tekee siitä valitettavan uhanalaisen. Niin kuin Dusner, Lemerig kuuluu myös austronesialaisiin ja malaijilais-polynesialaisiin kieliin sekä lukuisiin alakategorioihin.

  1. Ongota

Ongota on myös kieli, joka on kuolemisen partaalla. Sitä puhutaan Etiopian lounaisosissa. Tutkimusten mukaan jäljellä on 12 äidinkielenään puhuvaa henkilöä (2012). Luku pienenee koko ajan heimon muiden jäsenten vähitellen omaksuessa muita kieliä.

  1. Uumajansaame

Uumajansaame kuuluu uralilaisiin ja saamelaisiin kieliin ja on uhanalainen kieli, jota puhutaan Ruotsin ja ennen myös Norjan pohjoisosissa. Vuonna 2 000 kieltä äidinkielenään puhui 20 henkilöä, mutta tänä päivänä luvun arvioidaan olevan joidenkin lähteiden mukaan vain 10 puhujaa.

intext

Monien uhanalaisten kielten säilyttämisen eteen on tehty, ja yhä tehdään, hyvin paljon työtä. Se ei kuitenkaan ole helppo homma, koska se vaatii paljon resursseja sekä yhteistyötä kielitieteilijöiden, organisaatioiden sekä itse kielten puhujien välillä. Puhuuko sinun isoäitisi tai tuttusi jotain erikoista kieltä? Jos sinulla on käytettävissä niin suuri ja loistava mahdollisuus, älä jätä sitä käyttämättä, vaan aloita sen kielen opiskelu! 🙂

 

banner_fi

[English]

You might also like: