Pohjoisen alaston kansa

Myönnä pois, kiinnostuksesi heräsi heti kun rekisteröit otsikossa sanan “alaston”. Inspiraatio kirjoittaa tästä aiheesta kimposi työpaikan lounaskeskustelusta, kun ihmiset eri maista ja kulttuureista jakoivat omia käsityksiään siitä, missä seurassa on ”normaalia” olla alasti ja missä ei. Minä suomalaisena olin luonnollisesti keskustelun vapaamielisimmästä päästä. Mistä se johtuu, että meidän Pohjoisen ihmisten on helpompi paljastaa oma ruumiimme muiden edessä häpeilemättä tai ahdistumatta?

Alasti. Nakuna. Au Naturel.

Ensimmäinen mieleen tuleva syy on tietysti saunakulttuuri. Suurin osa meistä on pienestä lapsesta asti tottunut saunomaan vanhempien ja sukulaisten sekä perhetuttujen kanssa; välillä miehet ja naiset erikseen, välillä perhekunnittain, toisinaan lapset ja aikuiset erikseen. Monet nuoret omaksuvatkin tavan omiin ystävyyssuhteisiin, mitä nyt usein pieni tauko sekasaunomisesta villeinä teinivuosina, kun pienen pieni kurkistus vastakkaisen (tai vaihtoehtoisesti saman) sukupuolen paljaaseen ihoon nostatti kihelmöintiä ja kikatusta.

Sauna on rauhoitettu ympäristö: siellä pätee sääntöjä joita ei tarvitse sanoa ääneen. Yksi tärkeimmistä liittyy kunnioitukseen toisen ihmisen henkilökohtaista tilaa kohtaan: älä tuijota muita saunojia. Katsekontakti on keskusteltaessa suositeltavaa, mutta ei pakollista. Siten jokainen voi tuntea olonsa turvatuksi, vaikka onkin täysin paljaana. Kun astuu yleiseen saunaan voi joko tervehtiä siellä jo istuvia henkilöitä, tai olla tervehtimättä. On hyvin tavallista päätyä juttelemaan täysin vieraiden ihmisten kanssa aiheesta kuin aiheesta, sauna on siinä mielessä äärimmäisen sosiaalinen paikka.

Ilkosillaan. Paljaana. Esillä.

Sosiaalisista paikoista puheen ollen, vuonna 2009 tanssiryhmä Zodiak järjesti erikoisnäytöksen esityksestä Ihmisen asussa, jossa tanssijoiden lisäksi myös yleisö oli täysin alasti. Kerran järjestetty näytös oli loppuunmyyty.

Ryhmäalastomuudessa on jotain uskomattoman vapauttavaa – miten muuten voisi selittää Spencer Turnerin valokuvien suursuosion, joissa hän kuvaa alastomia ihmisiä ryhmässä, tai Gok Wanin ihmeellisen menestyksen huonon itsetunnon omaavien naisten, jotka eivät siedä omaa ruumistaan, itseluottamuksen palauttamisessa? Kyse on rehellisyydestä, siitä että unohtaa teeskentelyn. Olemalla alasti muiden edessä sanot, ”Tässä minä olen, ja olen sinut itseni kanssa”. On myös virkistävää nähdä välillä normaaleja, aitoja ihmisiä alasti. Nykyään meitä pommitetaan kuvilla ja mainoksilla joita tähdittävät näyttelijät ja mallit ovat pahimmillaan photoshopattu luonnottoman näköisiksi – epärealistiset kauneusihanteet ovat useimmille meistä saavuttamattomissa, ja joillekin jopa hengenvaarallisia. Alastomuuden tabun poistuminen tavallisten ihmisten elämästä voisi tuoda realismin takaisin ulkonäkökysymykseen. Kokeilepa, voit yllättyä uudesta vapaudestasi!

Eräs omista nakuilu-lempimuistoistani liittyy noin seitsemän vuoden takaisiin Uudenvuoden juhliin, jossa pojat päättivät yhtäkkiä kirmata lähipubiin nakuna. Ulkona oli pakkasta 15 astetta ja pojat lensivät baarista ulos, mutta hauskaa se oli! Kerro meille oma nakuilumuistosi!

[English]

You might also like: