Pystytkö tunnistamaan suomalaisen arkkitehtuurin?

Viime kerralla kerroin mahtavasta suomalaisesta säveltäjästä, Sibeliuksesta.  Olin hyvin innoissani aiheesta, mutta siirrytäänpä eteenpäin. Tällä kertaa haluan tutustuttaa teidät yhden Suomen parhaimpien arkkitehtien, Alvar Aallon kanssa.
6344455280_53704775aa_n

Hän syntyi Kuortaneella vuonna 1898. Alvar Aalto opiskeli arkkitehtuuria Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa.  Myöhemmin hän pääsi jättämään jälkensä siellä ja suunnitteli korkeakoulun päärakennuksen auditorion.  Valmistumisen jälkeen hän aloitti työt näyttelysuunnittelijana. Myöhemmin Alvar ja hänen vaimonsa  Aino Aalto perustivat yrityksen vuonna 1935 nimeltään Artek. Alvar työskenteli paljon puumateriaalin kanssa. Hänen suunnittelema, ehkäpä tunnetuin huonekalu on Paimio-tuoli, joka on tehty koivusta.

Esimerkkikuva tuolista löytyy klikkaamalla linkkiä.

Alvar Aalto suunnitteli Savoy-maljakon, joka ehkäpä löytyykin jokaisesta suomalaisesta kodista. Maljakko edustaa kaikkia suomalaisia ominaisuuksia: omaperäisyyttä, yksinkertaisuutta ja hienostuneisuutta. Maljakon muoto luonnehtii  suomalaista luontoa ja järviä.

Ne, jotka ovat kiinnostuneita näkemään ja tutustumaan paremmin Aallon maljakko-kokoelmaan, voivat ihailla hänen töitään täältä.

Suomalainen arkkitehtuuri on hyvinkin paljon saanut vaikutteita Alvar Aallolta: suorat linjat, yksinkertaisuus, puhtaus ja luonnonläheiset värit ovat tyypillisen suomalaisen arkkitehtuurin avainsanoja.

Lopuksi haluan näyttää teille vielä esimerkin tyypillisestä suomalaisesta Aalto-huoneistosta. Tämä huoneisto sijaitsee Berliinissä, mutta siitä huolimatta tuo minulle hyviä muistoja mieleen lapsuudestani.

Aalto suunnitteli kirjastoja, sairaaloita, museoita, konserttitaloja, teattereita ja yksityisiä taloja. Hänellä oli omaperäinen tyylinsä ja suuri lahjakkuus, joka vei hänet huipulle.

5684084872_dc6ce02b20_n
Jyväskylän yliopiston päärakennus. Alvar Aalto

[English]

You might also like: