Sanaehdotuksenne on hyväksytty! – Uudissanojen ihmeellinen maailma

dictionary-word-love-930468-mKukaan tuskin yllättyy kuullessaan, että kielet muuttuvat, kehittyvät ja kasvavat jatkuvasti. Vaikka puhujien lukumäärä ei kasvaisikaan, uusia sanoja syntyy kasvavaa tahtia. Uudissanoja eli sanoja, jotka on tietoisesti luotu, otetaan käyttöön koko ajan. Monet nykypäivän tavalliset ilmaukset olivat alkujaan uudissanoja, ja todennäköisesti olet käyttänyt niistä ainakin muutamaa. Internet? Röntgen? Meemi? Kuulostaa tutulta!

Joissain maissa, kuten esimerkiksi Suomessa, uudissanat hyväksytään osaksi tavallista kielenkäyttöä, kun julkinen kieliin ja kielenhuoltoon keskittynyt elin on hyväksynyt ne. Listoja uusista uudissanoista julkaistaan vuosittain, ja kieli-intoilijat odottavat niitä innoissaan. Toisinaan kerätyt sanat ovat helppoja ja yksinkertaisia, toisinaan monimutkaisempia, mutta lähes poikkeuksetta ne edustavat ajankohtaisia suuntauksia ja ilmiöitä. Mitä mieltä olet näistä neljästä sanasta, jotka hyväksyttiin Suomen kieleen aiemmin tänä vuonna?

Blondie: brownien tapainen makea leivonnainen, joka ei kuitenkaan sisällä ollenkaan suklaata tai kaakaota

Gayby: lapsi, jonka vanhemmat ovat samaa sukupuolta

Momo: lyhenne sanoista “modest modernism”, arkkitehtuurin uusi tyylisuunta

Phablet: yhdistelmä sanoista “phone” ja “tablet”, tarkoittaa älypuhelinta, jossa on erityisen suuri näyttö

Kaikki uudissanat eivät kuitenkaan kestä ajan hammasta. Kielellisiä suuntauksia on vaikea ennustaa, ja vain aika näyttää mitä tapahtuu tämän hetken suosituille englanninkielisille uudissanoille twerking, twebowing ja chapulling. Kenties juhlapyhiin liittyvä uudissana Thanksgivukkah katoaa kokonaan, ja suosittu selfie väistyy uuden ehdotuksen, meitsien, tieltä. Varmaa kuitenkin on, että uudissanat eivät ole katoamassa mihinkään.

Tiedätkö muita hauskoja uudissanoja? Jaa suosikkisi kommenttiosiossa!

[English]

You might also like: