Sibelius tiesi kuinka heijastaa Suomen kauneuden

Hän on Suomen tunnetuin säveltäjä, hän pystyi heijastamaan Suomen luonnon kauneuden, historian ja myytit sävellyksissään. Hänen musiikillaan on suuri rooli Suomen itsenäistymisprosessissa.

Johan Christian Julius Sibelius syntyi Hämeenlinnassa. Hänen vanhempansa kutsuivat häntä Janneksi, mutta hän alkoi käyttää artistinimeä Jean Sibelius pian hänen ensimmäisen läpimurtonsa jälkeen.
6983277242_67222ddd6c_n

Kolmevuotiaana Jean menetti isänsä ja oli naisten ympäröimänä koko lapsuutensa. Pianonsoiton hän aloitti 7-vuotiaana ja viulun 16-vuotiaana. Sibelius sanoi, että piano on soitin, joka ei laula.

Sibelius aloitti yliopisto-opinnot vuonna 1885 pääaineenaan lakitiede. Pian hän kuitenkin kyllästyi, sillä musiikki oli vallannut hänen mielensä.

Vuonna 1982 Sibelius avioitui Aino Järnefeltin kanssa, jonka tapasi ystävänsä kautta. He muuttivat omaan taloonsa vuonna 1904 Tuusulanjärvelle. He olivat hyvin onnellisia sinä vuonna. Jean sanoi, että muutto Helsingistä oli mainio idea, sillä kaupunki oli imenyt kaiken laulun hänestä. Hän tarvitsi rauhaa ja luontoa ympärilleen. Nämä vuodet olivat Sibeliuksen menestyksekkäimpiä vuosia.

Sibelius tapasi paljon mahtavia säveltäjiä aikoinaan, joista yksi oli Gustav Mahler. Hän poikkesi Helsingissä ja tapasi Sibeliuksen kanssa. Heillä oli keskustelu sinfonioista. ”Arvostan sinfonioiden syvää logiikkaa, joka vaatii selvän yhteyden motiivien välillä”.Mahler vastasi tähän yksinkertaisesti:”Sinfonia on kuin kokonainen maailma. Siihen täytyy sisältyä kaikki. ” He eivät ystävystyneet keskenään, sillä heidän tyyliestetiikan taju sinfonioissa oli liian erilainen.

Sibelius oli taipuvainen masennuskausiin. Masennusten aikana hän onnistui säveltämään elämänsä vaikeatajuisimpia sävellyksiä, kuten jousikvartetti ”Voces intimae” ja Luonnotar.

Pitkän tauon jälkeen Sibelius alkoi taas säveltää, mutta hänen itsekritiikkinsä kohosi liian korkealle. Hän poltti hänen kahdeksannen sinfoniansa talonsa takassa. Tämä oli hänelle suuri helpotus.

Sibelius kuoli ollessaan 91-vuotias. Vuotta ennemmin hän sai Winston Churchilliltä syntymäpäivälahjan: laatikon kuubalaisia sikareita hänen 90-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tämän surusoiton Sibelius sävelsi rakkaan ystävänsä, maalari Akseli Gallen-Kallelan hautajaisia varten. Tämä urkumusiikki antaa meille vinkin siitä, millainen olisi ollut hänen kahdeksas sinfonia…

[English]

You might also like: